Invloed bekerfinale op playoffs

De Eredivisie heeft nog twee speelronden te gaan. Toch is het nog onduidelijk welke clubs uit gaan komen in de play-offs. Dit hangt namelijk af van de positie na 34 wedstrijden én de finale van de KNVB beker. Het wordt dan ook hoog tijd om wat duidelijkheid te scheppen.

Tot op de dag van vandaag is het nog niet te zeggen welke club de nationale beker in ontvangst mag nemen. Momenteel strijden nog vier clubs om deze prijs, namelijk NAC Breda, Ajax, AZ en RKC Waalwijk. Deze ploegen spelen op 18 en 19 april de halve finales van het nationale bekertoernooi. Hieronder staan een aantal scenario's die uit kunnen komen, maar dit is afhankelijk van twee elftallen die zich voor de eindstrijd van de KNVB beker weten te plaatsen.

Scenario 1:
Wanneer de winnaar van de KNVB beker zich kampioen mag noemen en uitkomt in de finale van dit toernooi, dan zal deze ploeg in de Champions League uitkomen. Als deze club dan ook nog deze wedstrijd weet te winnen, dan sleept de verliezend finalist een ticket voor de UEFA Cup in de wacht. Een goed voorbeeld hiervan zou zijn dat Ajax of AZ zich landskampioen mag noemen en dat de tegenstander in de eindstrijd van de nationale beker NAC Breda of RKC Waalwijk is.

Scenario 2:
Het zou daarom makkelijker zijn als Ajax en AZ zich voor de finale van de KNVB beker zouden plaatsen. Hierdoor zouden de ploegen op de plaatsen één tot en met vijf gegarandeerd Europees voetbal spelen. wat de uitslag ook zal zijn, er is altijd één ticket voor de UEFA Cup dat bestemd zal zijn voor een ploeg die op een positie tussen de zes en de negen bivakkeert. De clubs die op de plaatsen tussen tien en dertien staan strijden dan om een plekje in de Intertoto.

Scenario 3:
Als RKC Waalwijk er in slaagt om de nationale beker te winnen, dan is er geen sprake van doorschuiving naar de competitie. De Brabantse ploeg speelt namelijk nog geen Europees voetbal en is niet actief tijdens de playoff-wedstrijden. Dit houdt dus in dat de clubs die op de plaatsen tussen tien en dertien staan geen kans meer maken op een ticket voor het Intertoto-toernooi. Deze situatie doet zich overigens ook voor als AZ zich weet te plaatsen voor de (voorrondes van de) Champions League en ook de KNVB beker wint door van RKC Waalwijk te winnen. De laatstgenoemde club is dan verliezend finalist en krijgt het ticket voor de UEFA Cup.

Wanneer NAC zich voor de finale weet te plaatsen, dan zijn er meer mogelijkheden voor handen. Uiteraard is dit afhankelijk van de positie van de Bredanaars in de competitie en het resultaat van de eindstrijd om de KNVB beker. Mocht de Bredase club deze prijs in de wacht slepen, dan zullen zij geen playoff-wedstrijden spelen. De ploeg heeft dan namelijk de beschikking over een ticket voor het UEFA Cup-toernooi.

Scenario 4:
Mocht het zo zijn dat NAC Breda de finale niet wint, dan zullen ze genoodzaakt zijn tot het spelen van play-offwedstrijden. De ploeg moet zich dan wel op een plaats bevinden die hier recht toe geeft.

Scenario 5:
Wanneer NAC Breda het in de finale tegen Ajax op moet nemen, dan is het resultaat in de playoffs ook nog belangrijk. Als de Amsterdammers er namelijk in slagen om de voorronde van de Champions League te bereiken, dan zal de Brabantse ploeg alsnog een ticket voor de UEFA Cup in ontvangst mogen nemen. Zij zijn dan namelijk verliezend finalist. Als de Amsterdamse club zich voor het laatstgenoemde toernooi weet te kwalificeren, dan zal een plaats in de UEFA Cup doorschuiven naar de competitie. Voor de Bredase ploeg is het dan alleen nog mogelijk om Europees voetbal te spelen door goed in de playoffs te studeren.