[CCWS] Uitslag Las Vegas

De eerste Champ Car-race van het seizoen is gewonnen door Will Power. Het was de eerste overwinning voor de Australiër. Robert Doornbos debuteerde met een mooie tweede positie.

Bij de start pakte Paul Tracy direct de leiding van polesitter Will Power. Robert Doornbos startte voorzichtig in zijn debuut en viel terug van de derde naar de vijfde plaats. Graham Rahal raakte de muur in de eerste bocht en veroorzaakte een caution. Sebastien Bourdais ramde achter de pace car Matt Halliday en moest een lekke band laten vervangen. Halliday kon direct uitstappen, wat voor een nieuwe gele-vlag-periode zorgde.

Bij de herstart, in de achtste ronde, pakte Justin Wilson de vijfde plaats van Doornbos over via een mooie uitremactie. Niet veel later wist Will Power de koppositie weer op te eisen. Dan Clarke spinde de bandenstapels in en veroorzaakte alweer een caution, de derde in twaalf ronden. Dat was de aanleiding voor een aantal coureurs om hun strategie om te gooien en eerder de eerste pitstop te maken. De leiders bleven echter op de baan.

Bourdais kwam sterk terug na zijn teleurstellende eerste ronden. Hij was door in totaal drie pitstops teruggevallen naar de zestiende plaats, maar wist zich in een paar ronden naar de top tien te vechten. Toen hij zelfs Robert Doornbos al had ingehaald voor de derde plaats, liep hij echter een lekke voorband op en moest hij de hele baan langzaam afrijden, op weg naar de pits. Hij kwam op de twaalfde positie terug op de baan en kon zijn inhaalrace opnieuw beginnen.

Ronde 29 zag de eerste pitstops voor de koplopers Will Power, Paul Tracy en Robert Doornbos. Tracy verloor zes seconden bij zijn stop, maar wist Doornbos voor te blijven. Simon Pagenaud, de Fransman die vorig jaar het Toyota Atlantic-kampioenschap won, ging ondertussen aan de leiding, in zijn allereerste Champ Car-wedstrijd ooit. Alex Tagliani wist hem echter snel te verschalken en de koppositie over te nemen.

Drievoudig kampioen Bourdais deed zichzelf geen plezier door een muur te raken. Dit keer brak hij zijn voorwielophanging en was zijn race afgelopen. Hij wist niet eens meer de pits te halen, maar veroorzaakte geen caution. Paul Tracy bezocht verrassend genoeg opnieuw de pits, waarschijnlijk omdat hij bij zijn vorige stop niet genoeg brandstof had meegekregen.

Tagliani, Pagenaud en Gommendy, die de top drie bezetten, reden op een andere strategie dan hun achtervolgers en moesten rond de veertigste ronde hun tweede stop maken. Dat gaf de leiding terug aan Power, die Doornbos op ruim vijf seconden achter zich had. De Nederlander was razendsnel en zette zelfs de snelste raceronde neer. Pagenaud's wagen ontwikkelde direct na de pitstop een probleem en de Fransman moest de strijd staken. Ook Alex Tagliani had problemen: hij miste de tweede versnelling.

Will Power en Robert Doornbos kwamen in de 44ste ronde binnen voor hun laatste pitstop, maar Power verremde zich en raakte een monteur. De monteur bleef ongedeerd, en Power werd niet gestraft voor het foutje. Het tweetal verloor de leiding aan Paul Tracy, maar kwam weer vooraan na diens laatste pitstop, in ronde 56. Neel Jani moest de wagen parkeren met motorproblemen, Alex Figge, die al vier ronden achterstand had op de leiding, spinde en liet de motor afslaan.

Doornbos reed een serie snelle rondes om zijn achterstand van veertien seconden op Power dicht te rijden, maar dat bleek niet genoeg. Hij reed de race uit op een schitterende tweede positie. Paul Tracy pakte de derde plaats.

Uitslag

poscoureurteamachterstand/uitvalreden
1 W. Power Team Australia  
2 R. Doornbos Minardi Team USA + 16.787
3 P. Tracy Forsythe Championship Racing + 27.356
4 A. Tagliani RSPORTS + 48.980
5 T. Gommendy PKV Racing + 1:10.395
6 K. Legge Dale Coyne Racing + 1:21.260
7 B. Junqueira Dale Coyne Racing + 1 ronde
8 A. Figge Pacific Coast Motorsports + 5 ronden
9 M. Dominguez Forsythe Championship Racing + 11 ronden
10 N. Jani PKV Racing mechanisch
11 R. Dalziel Pacific Coast Motorsports + 16 ronden
12 S. Pagenaud Team Australia mechanisch
13 S. Bourdais Newman/ Haas/ Lanigan Racing crash
14 J. Wilson RSPORTS mechanisch
15 D. Clarke Minardi Team USA crash
16 M. Halliday Conquest Racing crash
17 G. Rahal Newman/ Haas/ Lanigan Racing crash

Submitter:  Bron: FOK!sport