Ballan wint Ronde van Vlaanderen

Om kwart voor tien vanmorgen gingen tweehonderd renners van start in de Ronde van Vlaanderen. Na 259 kwam Allesandro Ballan van de Lampre Fontinal-ploeg als eerste over de meet.

De eerste serieuze ontsnapping van de dag kwam op naam van vier renners. José Vicente Garcia Acosta (Caisse d'Epargne), Laurent Mangel (AG2R Prévoyance), Enrico Franzoi Lampre (Fondital) en Aleksandr Kuschynski (Liquigas). Drie achtervolgende renners,Evert Verbist David Boucher en de Nederlander Maarten Tjallingii (Skil – Shimano) voegden zich met nog 200 kilometer te gaan, bij de koplopers.

De eerste beklimming was die van de Molenberg. Bovenaan hadden de zeven een voorsprong van iets meer dan negen minuten op het peloton. In het peloton opmerkelijk veel valpartijen die de nodige renners uit de koers dwong. Bij de grootste valpartij, in de afdaling van de Knokteberg, waren enkele grote namen betrokken. Luca Paolini (hij viel later nogmaals), Stefan van Dijk, Fabian Wegmann, Erik Zabel en Manuel Quinziato gingen hard tegen het asfalt.

Het grootste gedeelte van de koers bleven de zeven koplopers vooraan rijden met daarachter het peloton dat de voorsprong wel deed slinken maar het rustig aan deed. Met nog vijftig kilometer voor de wielen was het verschil nog steeds 3’30”. Kevin Hulsmans en Johan Vansummeren, die geruime tijd tussen de koplopers en het peloton reden werden ingelopen door vijf renners die uit de achtervolgende groep waren weggesprongen. Onder hen onder andere Michael Boogerd, Leif Hoste, Daniele Bennati, Stuart O'Grady en Gert Steegmans.

Op 35 kilometer werd ook de laatste aanvaller van het eerste uur ingerekend door een ontketende Fabian Cancellara. In de kopgroep wilden of konden alleen Cancellara en in mindere mate Steegmans op kop rijden met het peloton op dertig seconden. Kort voor De Muur kwam alles weer samen waarna Tom Boonen in de aanval ging. Allesandro Ballan en Michael Boogerd konden mee. De Italiaan kwam evenwel over Boonen heen, samen met Leif Hoste.

Tomas Vaitkus en Karsten Kroon demarreerden vervolgens uit het peloton en naderden de twee leiders tot op elf seconden. Dat was niet genoeg om mee te doen om de overwinning, die ging tussen Hoste en Ballan. De Belg trok de sprint aan, Ballan volgde en kwam enkele meters voor de streep in eerste positie. Daarmee werd de Italiaan de winnaar van de 91e editie van de Ronde van Vlaanderen. Kroon werd vierde, Boogerd wist zich nog in de top 10 te klasseren.