Bryant in voetsporen Wilt Chamberlain

Kobe Bryant heeft voor de vierde maal op rij in een NBA-wedstrijd minstens 50 punten gescoord. Daarmee is hij de tweede basketballer ooit die deze prestatie levert. Alleen Wilt Chamberlain ging hem voor. Wilt Chamberlain was een legendarische basketballer die nog steeds veel NBA-records in bezit heeft.

In 1961 wist Chamberlain in liefst zeven duels op rij de grens van 50 punten te breken. Bryant kwam in het duel met New Orleans Hornets tot exact 50 punten. Hij was trefzeker bij 16 van 29 schotpogingen en wist daarnaast alle 16 vrije worpen te benutten.

Eerder maakte de enige vedette van de LA Lakers in de wedstrijden tegen Portland, Minnesota en Memphis minstens 50 punten. Vooral dankzij het optreden van Bryant bleek LA Lakers met 111-105 te sterk voor de Hornets.

Kobe Bryant lijkt inmiddels een patent te hebben op het najagen of delen van records met Wilt Chamberlain. In januari 2006 evenaarde Bryant al een record van Chamberlain. Bryant haalde in januari 2006 vier wedstrijden op rij minstens 45 punten: 45-48-50-45. Chamberlain deed hem dat voor in november 1964. Er is nog een overeenkomst tussende twee; ook Chamberlain speelde immers een lange tijd voor de LA Lakers, net als Bryant.

Kobe Bryant krijgt regelmatig kritiek op zijn spel en ‘attitude’. Maar wat de sterspeler de laatste weken laat zien, getuigt van klasse en karakter. Dat Bryant in het moderne basketbal records van de legendarische Wilt Chamberlain weet te benaderen , zegt veel over de kwaliteiten van Bryant.

De boomlange Chamberlain (2.14 meter) was immers té goed voor zijn tijd. De NBA ging zelfs spelregels aanpassen om zo de grote invloed van de oppermachtige Chamberlain op het spel te beperken.

De drie-seconden regel werd ingevoerd, waarbij spelers zich voortaan niet langer dan 3 seconden mochten ophouden in de bucket of raket. Zo werd ook de "goal tending regel" geïntroduceerd, het werd verboden om geschoten ballen die zich - in een dalende lijn - boven de ring bevinden, weg te meppen.

Overigens blijven er voor Bryant nog genoeg records te breken. Wat te denken van de wedstrijd tussen Philadelphia Warriors en de New York Knicks op 2 maart 1962. In een wedstrijd die de Warriors met 169-147 wonnen van de Knicks scoorde Chamberlain het record van 100 punten in één wedstrijd, een feit die des te opmerkelijker is omdat er toentertijd nog geen driepuntslijn bestond in de NBA. Daarnaast bezit Chamberlain nog diverse andere NBA-records.

Chamberlain schreef later een biografie waarin hij nog een opmerkelijke openbaring deed. Chamberlain vermeldde in het boek dat hij sinds zijn vijftiende het bed had gedeeld met 20000 vrouwen, wat neerkomt op 1.2 per dag!