Anderson wil omgekeerde startvolgorde

Gary Anderson is van mening dat met een kleine aanpassing in de reglementen de races veel spannender gemaakt kunnen worden. De voormalig technisch directeur pleit voor een startopstelling in omgekeerde volgorde van kwalificeren. Op deze manier zouden er veel meer inhaalacties plaatsvinden.

In de hedendaagse Formule 1 is inhalen een zeldzaamheid geworden. Dit komt met name door de huidige generatie bolides, welke dusdanig ontworpen zijn dat ze het een achterligger moeilijk maken. "Bolides en reglementen hebben zich de laatste jaren de verkeerde kant op geëvolueerd. De bolides kunnen elkaar niet meer goed volgen omdat ze dan teveel grip verliezen," aldus Anderson.

Om deze reden vinden de meeste inhaalacties plaats op achterblijvers of in de pitstraat. "Nu staat de snelste wagen vooraan in de kwalificatie en de langzaamste achteraan. Op zondagmiddag zijn er dan daadwerkelijk mensen die het wonder verwachten dat een langzamere bolide een snellere inhaalt op een vuil deel van de baan. Je hoeft echter geen hersenchirurg te zijn om te bedenken dat zoiets niet zal gaan gebeuren," beredeneert Anderson.

Wanneer de startopstelling in omgekeerde volgorde zou plaatsvinden zullen de snellere coureurs wel moeten inhalen om de race te winnen. Op deze manier wordt dus close racing gecreëerd. "Als je op deze manier het kampioenschap kunt winnen betekent dat dat je daadwerkelijk iedereen verslagen hebt. Je moet dan niet alleen een snelle coureur zijn maar ook een slimme. Je moet andere mensen echt gaan inhalen. Dat vereist een andere houding."