Utrecht-supporters zorgen voor onrust in Frankrijk

Voetbalclub Sedan wil supporters van het FC Utrecht verbieden om naar Frankrijk af te reizen en overweegt om ze tegen te houden aan de grens. Afgelopen weekend raakten FC Utrecht-supporters, op bezoek bij Sedan, slaags met supporters van Paris Saint Germain.

Supporters van FC Utrecht bezoeken de laatste jaren regelmatig belangrijke wedstrijden van Sedan. De Franse club had eerder ex-Utrecht-speler David di Tommasso, die in november 2005 overleed, onder contract.

Afgelopen zaterdag raakten supporters van Utrecht in Sedan echter slaags met fans van Paris Saint-Germain. De Utrecht-aanhang kwam, samen met een aantal Franse relschoppers, met stokken op de supporters van PSG af. Het was dankzij de Franse politie dat er slechts drie gewonden vielen. Zowel PSG als Sedan overwegen nu om een klacht neer te leggen tegen de onruststokers.

"We willen niet dat deze individuen nog naar het stadion komen", zegt Sedan-directeur Serge Marchetti. "Daarvoor zullen we een vraag richten aan de Nederlandse voetbalbond. En als ze toch komen, zullen we hen tegenhouden aan de grens."

Jan-Willem van Dop, voorzitter van Utrecht heeft kritiek op de gang van zaken en hekelt de Franse politie. Het zou de politie zijn geweest die de supporters van de Nederlandse club in het stadion heeft toegelaten. "Met het clubbestuur van Sedan waren we overeengekomen dat ze geen kaarten zouden krijgen," zegt van Dop. Volgens de voorzitter treft FC Utrecht geen schuld. "De enige optie is om alle grenzen in Europa dicht te gooien. Zo’n voorval kan net zo goed in de zomervakantie op een Franse camping gebeuren."