Uitslag AZ - Fenerbahçe

AZ heeft zich, aan de hand van een gelijkspel tegen Fenerbahçe (2-2), weten te plaatsen voor de volgende ronde van het UEFA Cup-toernooi. Maarten Martens en Barry Opdam scoorden voor de Alkmaarse ploeg. Metin en Alex deden wat terug. De heenwedstrijd eindigde ook in een gelijkspel (3-3).

AZ koos ervoor om tegen Fenerbahçe met aavallende instelling te spelen. Van Gaal begon dan ook met Shota Arveladze, Moussa Dembélé en Danny Koevermans in de basis. Directe consequentie was dat Julian Jenner en Maarten Martens op de bank moesten beginnnen. Ook Barry Opdam kreeg een plekje in de basis. Dit ging ten koste van Gijs Luirink. Bij de Turkse ploeg keerde Mateja Kezman terug in de basis. De Serviër was vorige week namelijk geschorst.

Om 18:45 begon de wedstrijd tussen AZ en Fenerbahçe. De eerste kans was, na een minuut of zeven spelen, voor de Turkse ploeg. Alex werkte de bal echter over het doel van Boy Waterman. Bijna tien minuten later kreeg ook de Alkmaarse ploeg zijn eerste kans via Dembélé, maar deze aanval zorgde nauwelijks voor gevaar. Enkele minuten later kreeg de thuisploeg een goede kans. Nourdin Boukhari bracht de bal voor, maar het schot op doel, wat hierop volgde, leverde niets op. Na twintig minuten kwam Fenerbahçe op voorsprong via Metin. Hij wachtte even af en schoot de bal toen in de lange hoek.

Na 30 minuten spelen creëerde Fenerbahçe wederom een goede mogelijkheid, maar de bal ging voorbij het doel van AZ. Vier minuten later Alex wist de voorsprong voor de Turkse ploeg uit te breiden. Dit deed de speler aan de hand van een hard schot, welke achter de sluitpost van de Alkmaarders verdween. Direct daarna kreeg De Cler een goede kans, maar een verdediger van de Turken voorkwam een treffer. Vijf minuten voor rust kreeg De Cler opnieuw een grote kans, nadat hij de bal van Arveladze ontving. De verdediger faalde opnieuw in de afwerking, aangezien Lugano in de weg lag.

Meteen na aanvang van de tweede helft zette AZ druk op de Turkse ploeg. De thuisploeg kreeg vrij snel via Julian Jenner een goede mogelijkheid. De middenvelder schoot de bal echter over het doel van Demirel. In de 56e kreeg Arveladze een levensgrote kans om zijn ploeg terug in de wedstrijd te brengen. De Georgiër kwam net een paar meter te kort om de bal in het doel te werken. Niet veel later kon Fenerbahçe de problemen voor AZ nog verder vergroten, maar Lugano wist de kans niet te verzilveren. Uiteindelijk wist de Alkmaarse ploeg, via Maarten Martens, te scoren. De speler stuurde een middenvelder het bos en schoot de bal achter de Turkse keeper.

Aan de andere kant kreeg Kezman een goede mogelijkheid om de marge tussen AZ en Fenerbahçe weer te vergroten, maar de Serviër schoot de bal over. Na bijna 80 minuten spelen kreeg Arveladze een goede mogelijkheid om zijn ploeg op gelijke hoogte met de Turken te brengen, maar de aanvaller faalde. Niet veel later ontsnapte AZ, doordat Waterman de bal door zijn handen liet glippen. Alex was verantwoordelijk voor het schot. En ook Tumer was dicht in de buurt van een treffer. Aan de zijde van AZ was Danny Koevermans in de buurt van een doelpunt. In de slotfase kwam de thuisploeg dan toch op gelijke hoogte, dankzij Barry Opdam. De verdediger wist de bal, na een vrije trap van Jenner, achter Demirel te werken. In blessuretijd was de thuisploeg nog dichtbij een treffer.