Staking bij wielrenners voor Parijs-Nice dreigt

Als het aan de Internationale Wielerunie (UCI) ligt staan er op 11 maart géén ProTourploegen aan het vertrek van Parijs-Nice. In een brief aan alle ProTourteams laat de UCI weten dat ploegen uit de hoogste wielercompetitie niet aan de start mogen staan van een 'nationale race', zoals 'de Koers naar de Zon' nu gecatalogeerd staat.

Het schriftelijke schrijven van de wielerbond kan gezien worden als de volgende slag in de oorlog tussen de UCI en de organisator van onder meer Parijs-Nice en de Tour de France. De Fransen gaven de eerste oorlogsverklaring af door Unibet.com als nieuwbakken ProTourteam géén startrecht te verlenen, de UCI liet als reactie daarop weten eventueel geen internationale juryleden naar Frankrijk te sturen. Nadat ASO weer had aangegeven dan als nationale wedstrijd met nationale juryleden te gaan werken, was nu de UCI weer aan zet.

De oorzaak van de 'wieleroorlog' is te herleiden tot een geschil tussen beide kampen over de ProTour. ASO - evenals diens Italiaanse (RCS) en Spaanse (Unipublic) equivalent - wil zijn wedstrijden niet laten opnemen in de internationale wielercyclus van de UCI, waardoor de bond ermee dreigt die te verbieden.