Uitstekend debuut Van der Garde

Giedo van der Garde heeft zijn debuut bij Spyker F1 uitstekend doorstaan. Niet alleen reed de Nederlander het mimimaal benodigd aantal kilometers voor het behalen van zijn superlicentie, ook was hij de snelste Spyker coureur van de dag.

Van der Garde reed 81 ronden en was aan het einde van de dag 1,7 seconden sneller dan racecoureur Adrian Sutil. Sutil moest alleen zijn wagen gedurende de dag wel delen met een andere testcoureur van Spyker, Adrian Valles. Het andere team dat vandaag op Valencia testte was Williams. Van der Garde was slechts 0,7 seconden trager dan de Williams coureurs Alexander Wurz en Kazuki Nakajima.

Van der Garde was zelf ook tevreden over de dag: "Een Formule 1-auto is natuurlijk wel even wat anders dan de F3-wagens die ik gewend ben. Als je de bocht uitkomt moet je gelijk vol op het gaspedaal gaan staan, anders verlies je teveel tijd. Ik heb er echter van genoten en gedurende de dag ging het steeds beter. Ik hoop dat ik het team wat heb kunnen helpen. Het is goed dat ik op deze manier het team en de engineers wat beter kan leren kennen. Tot nu toe gaat alles erg goed!" Ook Mike Gascoyne, de chief technical officer van Spyker F1, keek tevreden terug op deze eerste testdag in Valencia: "We hebben weer een productieve testdag achter de rug, waarbij onze betrouwbaarheid weer voorbeeldig was. Het doel vandaag was om onze testrijders zoveel mogelijk te laten rijden en verder te gaan met het testen van alle nieuwe systemen. Giedo en Adrian (Valles) hebben vandaag goed werk geleverd en genoeg kilometers gemaakt om zich te kwalificeren voor een superlicentie. Daarnaast hebben ze het team geholpen door waardevolle informatie te verzamelen over alle electronische systemen en de banden. Dit zal ons later in de test helpen om de afstelling van de wagen verder te verfijnen."

Of Van der Garde ook daadwerkelijk voor Spyker mag gaan rijden dit seizoen, is echter nog niet zeker. Het Contract Recognition Board moet nog een uitspraak doen over het contract dat Van der Garde heeft met Super Aguri F1.