Williams: "Kopen chassis slecht voor privéteams"

Frank Williams is bezorgd over de onafhankelijke Formule 1 teams als het kopen van een chassis van een ander team mogelijk wordt. Dit heeft de teambaas van Williams vandaag bekend gemaakt tegenover autosport.com.

Hij is vooral bang dat hierdoor de TV-inkomsten niet meer eerlijk verdeeld worden. "De onafhankelijke teams kunnen niet overleven zonder een gelijkwaardig veld voor wat betreft kosten en redelijke inkomsten. Het delen van chassis’ zonder consequenties voor de opbrengsten zal een einde maken aan de onafhankelijke teams."

Williams vindt dat bijvoorbeeld David Richards, die volgend jaar met Prodrive een F1-team begint, het te makkelijk wordt gemaakt. "Waarom zou hij binnen kunnen komen met een investering van zo’n 20 miljoen pond, terwijl alle andere teams hun kont er af hebben gewerkt om hun rekeningen te kunnen betalen? Wij hebben de F1 zonder hem gemaakt. Welke betrokkenheid heeft David laten zien door zijn auto te kopen? Hij kan gewoon na twee jaar stoppen."

Hij benadrukt wel dat het niet persoonlijk is: "We willen David Richards op geen enkele manier aanvallen, met wie we overigens een uitstekende relatie hebben, hij heeft Williams nooit iets gedaan. Maar als je constructeur bent, dan betekent dat dat je je eigen auto bouwt – zoals het al tientallen jaren gaat in de F1. En als je er een koopt, ben je geen constructeur."

Hij is verder van mening dat de huidige regels het niet toelaten dat een team een chassis van een ander team koopt. "De regels zeggen, zoals ze nu geschreven zijn en ze zijn niet veranderd in het 2008 Concorde Agreement, dat je je eigen auto moet maken. En als je openlijk je auto van McLaren koopt, dan ben je geen constructeur. Dus, hoe kun je dan punten scoren in het kampioenschap?"