Vooruitblik: Ajax - AZ

Komend weekend staat er weer een onvervalste topper op het programma. Ajax en AZ zullen in Amsterdam de degens gaan kruisen. Hieronder volgt een vooruitblik op dit duel, welke ook om de tweede plaats zal gaan.

Ajax moet in het duel tegen de Alkmaarse ploeg een aantal spelers missen. Wesley Sneijder en Kenneth Perez zullen er niet bij zijn vanwege een schorsing. Verder zal ook Michael Krohn-Delhi niet in actie komen. De middenvelder kampt nog altijd met problemen aan zijn heup. Toch is er ook nog positief nieuws te melden uit het kamp van trainer Henk ten Cate. Tegen AZ zal Ryan Babel namelijk terug gaan keren in de basis. De aanvaller was geruime tijd uit de roulatie vanwege een hamstringblessure. Inmiddels is hij hier helemaal van hersteld, zodat hij komend weekend zijn rentree kan maken. Ten Cate denkt overigens niet dat de ploeg die gaat verliezen af zal moeten haken in de strijd om de landstitel met PSV: "Ik verwacht namelijk niet dat PSV alle wedstrijden blijft winnen", sprak de coach van Ajax.

Louis van Gaal, trainer van AZ, kan over een vrijwel fitte selectie beschikken voor het duel tegen Ajax. De twee keepers van de ploeg uit Alkmaar, Joey Didulica en Khalid Sinouh, zullen de wedstrijd vanaf de tribune moeten bekijken. Het tweetal heeft nog altijd last van verschillende blessures. Hierdoor zal de nieuwe aanwinst van de club uit Alkmaar, Ronald Waterreus, het doel van AZ moeten gaan verdedigen. Bovendien zit er voor hem een speciaal tintje aan de wedstrijd. De 36-jarige sluitpost speelt dan namelijk zijn 400ste wedstrijd in het betaald voetbal. Overigens verloor de oud-speler van PSV in zijn actieve carrière als voetballer maar één keer van de ploeg uit Amsterdam. Van Gaal maakte overigens ook nog maar eens een keer duidelijk dat de Alkmaarders de meest productieve ploeg van dit moment zijn: "We maakten in vijftien competitieduels al 48 doelpunten. Daar ben ik trots op."

Als we naar de statistieken gaan kijken, dan komt Ajax als winnaar uit de bus. In de Eredivisie speelden beide ploegen in Amsterdam al 29 keer tegen elkaar. De thuisploeg wist van dit aantal 25 keer de punten in eigen huis te houden. Eenmaal wist AZ het duel tegen de Amsterdamse club te winnen. Verder werd er nog drie keer gelijkgespeeld. De laatste onderlinge confrontatie in de vaderlandse competitie dateert van 9 april 2006. Ajax wist toen met een minimaal verschil te winnen, namelijk 1-0. De enige treffer in dit duel werd gemaakt door Nourdin Boukhari. Of de ploeg van trainer Ten Cate komende zondag ook weet te winnen is nog maar de vraag. Om 12:30 trappen de twee clubs af onder leiding van arbiter Eric Braamhaar. De plaats van handeling is de Amsterdam ArenA.