Historisch: BelgiŽ 1991

In de winter van 1990 bewerkte de Franse Formule 1-coureur Bertrand Gachot een Londense taxichauffeur met traangas. In augustus 1992 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, wat indirect de start inluidde van het tijdperk Schumacher.

Het team van Eddie Jordan was in 1991 gedebuteerd in de Formule 1. De renstal behaalde al in dit eerste jaar betrekkelijk goede resultaten. De eerste punten werden al in de vijfde race gehaald, toen zowel veteraan Andrea de Cesaris als de wat minder ervaren Bertrand Gachot in de top vijf finishten. Ook in de vier daaropvolgende wedstrijden scoorde het team punten.

Op Spa-Francorchamps moest Eddie Jordan het dus zonder Gachot stellen. De logische vervanger van de Fransman was natuurlijk Formule 3000-coureur Heinz-Harald Frentzen, die in 1990 nog voor Jordan had gereden in deze opstapklasse, maar Willi Weber bood hem een andere keuze: een jonge Formule 3-kampioen die luisterde naar de naam Michael Schumacher. Veel later zou Jordan bekennen dat hij Schumacher vooral had gekozen omdat deze geld mee kon brengen.

Schumacher had nauwelijks ervaring op Spa-Francorchamps en kon slechts teren op een aantal ronden die hij met een motor had afgelegd op het circuit. Ondanks zijn Formule 3-titel stond de Duitser niet bekend als een opvallend talent. Als teamgenoot van Frentzen in de Formule 3 had hij meestal zijn meerdere moeten bekennen in zijn landgenoot ťn in Karl Wendlinger, met wie hij in 1991 een Mercedes deelde in de GT-klasse.

Schumacher verraste echter vriend en vijand door zijn Jordan 191 op de zevende startplaats van de Belgische Grand Prix te zetten, ruim voor teamgenoot De Cesaris. In de warm-up op zondagmorgen was de Duitser zelfs de snelste coureur op de baan. De wedstrijd zelf was echter een teleurstelling. Schumacher moest al in de eerste ronde van zijn debuut de Jordan parkeren met een defecte koppeling.

Andrea de Cesaris leek af te stevenen op het eerste podium voor Jordan. Na het uitvallen van Jean Alesi en Nigel Mansell reed hij zelfs op de tweede plaats en was in staat om de leidende positie van Ayrton Senna aan te vallen. Door een koelingsprobleem raakte zijn auto echter oververhit en ondanks dat De Cesaris het rustiger aan deed, blies hij drie ronden voor de finish zijn motor op.

Ondanks zijn korte optreden in de race, had Schumacher de interesse gewekt van een aantal mensen op het paddock. Het team van Benetton zag het talent van de Duitser en kaapte hem voor de neus van Jordan weg, nadat bleek dat Jordan verzuimd had Schumacher een contract te laten tekenen. Slechts een jaar later won Schumacher zijn eerste race, ironisch genoeg ook in BelgiŽ, en Eddie Jordan moest tot 1998 wachten voor zijn team voor het eerst een overwinning behaalde. Bertrand Gachot keerde na zijn gevangenisstraf nog terug naar de Formule 1, maar zakte af tot de achterhoede van het veld en hing aan het einde van 1995 zijn helm in de wilgen.