[A1GP] Engels protest op Duitse overwinning

Afgelopen weekend won Duitsland de featurerace tijdens het A1GP weekend in Maleisië. Het team van Groot-Brittannië heeft protest tegen deze overwinning ingediend.

Het protest van Groot-Brittannië is gebaseerd op de pitstop van team Duitsland. Tijdens deze, verplichte, pitstop liet Nico Hülkenberg de motor afslaan. De monteurs hebben de bolide vervolgens aangeduwd, waarna de jonge Duitser zijn weg kon vervolgen. Volgens team Groot-Brittannië is het niet toegestaan de wagen aan te duwen. Sterker nog, starten mag alleen door middel van de elektronische starthulp. Een eerder protest werd afgewezen omdat het te laat zou zijn ingediend. Team Groot-Brittannië probeert nu alsnog de uitslag te laten herzien.

Het Britse team doelt op de volgende regel in het reglement: Een additioneel apparaat dat tijdelijk verbonden is met de wagen mag alleen in de pits of op de startopstelling worden gebruikt om de motor te starten.

De Britse interpretatie is dat de wagen dus alleen met de starthulp gestart mag worden. Volgens de A1GP-officials moet de regel anders geïnterpreteerd worden. De regel zou bedoeld zijn om te verhinderen dat de elektronische starthulp elders, dan de twee in het reglement opgenomen plaatsen, gebruikt wordt. John Wickham, algemeen directeur van A1GP: "Wij staan toe dat auto's aangeduwd worden op zowel de startopstelling als op de baan. De officials hebben de zaak bekeken en er was volgens hen niets onreglementairs aan de hand. De pitstraat, waar de wagen van Duitsland werd aangeduwd, wordt gezien als onderdeel van de baan."

Team Groot-Brittannië legt zich niet neer bij de beslissing van de organisatie. "We zetten ons protest door, omdat de regels zijn overtreden. Dit is een groot kampioenschap en er staat een hoop op het spel. We zijn nu wat laat met het protest, omdat ons eerder was verteld dat de zaak nog werd onderzocht," verklaarde teamcoördinator Paul Anthony. Er staat voor het Britse team veel op het spel. Het team eindigde bij de race in Maleisië als tweede en staat momenteel tweede in het kampioenschap, zes punten achter Duitsland.