Twijfels over Rikknen

Een in de paddock gerespecteerde teambaas heeft zijn twijfels geuit over de toewijding van Kimi Rikknen. Hij meent dat Rikknen ook bij Ferrari geen wereldkampioen kan worden als hij op dezelfde voet verder gaat.

Volgens Racer, een Amerikaans tijdschrift, gaat het om een zeer gerespecteerde teambaas, welke per se niet bij naam genoemd wil worden. In het blad gaat men op zoek naar de opvolger voor Michael Schumacher. In het artikel wordt de Fin genoemd als mogelijke opvolger, maar wordt tevens zijn toewijding aan de sport in twijfel getrokken. ”Bij Kimi zit het tussen z’n oren niet goed”, meent de anonieme teambaas.

De teambaas vervolgt: “Kimi is zo’n groot talent, daar heb je er niet veel van. En keer in de tien, vijftien jaar dient zo’n coureur zich aan. Toen ik hem in n van zijn eerste races voor Sauber aan het werk zag deed dat me denken aan Spa-Francorchamps in 1991, toen ene Michael Schumacher zijn debuut maakte. Ik dacht: ’Hoe kunnen we die over het hoofd gezien hebben?’ Kimi heeft ongelofelijk veel snelheid, is ook ongekend snel en geeft zich helemaal voor het besturen van een bolide op de limiet.” Echter heeft de teambaas niet louter complimenten voor ‘The Iceman’: “Maar kampioen zal hij niet worden bij Ferrari, tenzij het licht gaat branden in zijn bovenkamer. Zijn niveau van toewijding stelt niks voor als je het vergelijkt met Schumacher, die altijd het naadje van de kous wilde weten en keihard werkte. Triest om te constateren, maar de waarheid is soms hard.”

Uiteraard wordt ook deze keer het privleven van Rikknen als argument op tafel gelegd. Dat Rikknen van een drankje en feestje houd is algemeen bekend. Ook stond de Fin centraal in diverse schandalen.

Begin oktober sprak Frank Williams ook al soortgelijke twijfels uit: “Toen hij de Formule 1 in kwam dacht ik: ’Oh nee, hoe kan het dat we hem over het hoofd hebben gezien?’ Hij presteerde werkelijk fenomenaal. Maar ik vind het heel jammer dat hij de Formule 1 niet serieus genoeg neemt. Ik weet het niet, maar wellicht dat Jean Todt daar verandering in kan brengen, middels een goed gesprek. Ik hoop dat hij verandert en het fantastisch gaat doen.”