Vooruitblik: SC Heerenveen - Ajax

Zaterdag en zondag wordt er door de achttien clubs uit de Eredivisie weer gevoetbald. Hoogste tijd om weer vooruit te blikken. Deze week kozen jullie massaal voor de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax.

SC Heerenveen kan nog altijd geen beroep doen op Thomas Prager en Niklas Tarvajärvi. Laatstgenoemde hersteld nog altijd van een blessure aan zijn hamstring. De laatste weken gaat het de goede kant op, maar de medische staf van de Friese ploeg wil geen risico lopen met de Finse speler. De verwachting is dat hij over ongeveer drie weken weer in bij de selectie zal zitten. Prager, is zoals al langer bekend, zal voorlopig nog niet in actie komen voor de ploeg van Gert-Jan Verbeek. Overigens is het nog onzeker op Danijel Pranjic tegen de Amsterdamse ploeg in actie zal komen. De Kroaat liep vorige week, in de confrontatie met FC Groningen, een liesblessure op. Hierdoor is het nog niet zeker of de verdediger komend weekend actie kan komen. Brian Vandenbussche zal tegen Ajax waarschijnlijk weer onder de lat staan. Vorig weekend liet de doelman verstek gaan, aangezien zijn vrouw elk moment kon bevallen.

Bij Ajax zal Jaap Stam zaterdag waarschijnlijk weer in actie komen. De verdediger van de Amsterdammers viel in de Klassieker tegen Feyenoord, van afgelopen weekend, uit met een blesure aan zijn voet. Inmiddels traint de routenier alweer volop mee. De ploeg van Henk ten Cate kan nog altijd niet beschikken over Ryan Babel en Dennis Gentenaar, maar het is bekend dat dit tweetal voor langere tijd buitenspel staat. Verder zal ook Michael Krohn-Delhi niet in acite komen. De middenvelder heeft nog altijd last van een lichte spierblessure. Tot slot zal Nicolae Mitea weer terugkeren bij de selectie. De Roemeen is langdurig geblesseerd geweest, maar is inmiddels weer helemaal wedstrijdfit.

Als we naar de statistieken gaan kijken, dan ontlopen SC Heerenveen en Ajax elkaar totaal niet. Beiden wisten vijf keer een wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion te winnen. Verder speelden de twee ploegen ook nog vier keer gelijk. De laatste keer dat Ajax in Friesland speelde was op 30 december van vorig jaar. Toen waren de mannen van Verbeek met 4-2 te sterk. De doelpunten werden aan de zijde van SC Heerenveen werden toen gemaakt door Georgios Samaras (2x), Klaas-Jan Huntelaar en André Hanssen. Voor Ajax waren Thomas Vermaelen en Tomás Galásek trefzeker. Of de Amsterdammers deze keer wel kunnen winnen van de Friezen, dat wordt zaterdag duidelijk. Om 19:30 zal arbiter Kevin Blom laten beginnen. De plaats van handeling is het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen.

Submitter:  Bron: FOK!sport