Ghosn: "Renault blijft in F1"

Charles Ghosn, directeur van Renault, heeft donderdag verklaard dat het bedrijf voorlopig niet de Formule 1 zal verlaten. Dit komt niet als een grote verrassing, want het team had al het vernieuwde Concorde Agreement getekend. Dit betekend dat Renault tot 2012 aan de Formule 1 verbonden is.

In het verleden heeft Ghosn zich nogal eens kritisch uitgelaten over de Formule 1, en over de kosten van de sport in het bijzonder. Hij zei niet zeker te weten of de investeringen zich wel weer zouden terugbetalen. Met het behalen van de tweede wereldtitel op rij lijkt de directeur overtuigd.

"We zijn in de Formule 1 een blijvertje en dat hebben we duidelijk gemaakt. Daarnaast hebben we een rol gespeeld bij het samenstellen van de nieuwe regels die vanaf 2007 in werking zullen treden", zegt hij in een interview. In het verleden had Renault nogal wat onenigheid met Bernie Ecclestone over diezelfde regels, maar toezeggingen van de grote kleine man wat betreft tv-inkomsten hebben er toe geleid dat het Franse team toch in de hoogste autosportklasse zal blijven.

Het eerdere scepticisme van de topman lijkt volledig verdwenen. "Het helpt ons om onze naamsbekendheid te vergroten in markten waar we nog nauwelijks actief zijn. Op plaatsen waar we wel actief zijn hebben de titels ons imago veel goeds gedaan. Het geeft ons een jong en competitief imago. Het laat zien dat we een bedrijf zijn dat werkt met geavanceerde technieken en dat we de strijd aangaan met andere fabrikanten. Niet in de laatste plaats zijn we daarbij in staat om te winnen."

Aanleiding voor deze verandering van mening zou kunnen zijn dat Ghosn een blik heeft geworpen op de verkoopcijfers van zijn bedrijf in bepaalde landen. In Nederland bijvoorbeeld daalde de verkoop van Renaults vorig jaar met maar liefst zeven procent.