Lance Armstrong opnieuw onder vuur

Lance Armstrong blijft achtervolgd worden door verdachtmakingen rondom dopinggebruik. Vanaf morgen is de jacht op de voormalige wielerkampioen weer geopend. In Frankrijk wordt dan het boek 'LA Officiel' uitgebracht. Dat boek is de opvolger van 'LA Confidentiel', waarin de zevenvoudige Tourwinnaar ook al werd beschuldigd van gebruik van verboden middelen.

Aanleiding voor het nieuwe boek is de rechtszaak die Armstrong aanspande tegen verzekeraar SCA. Met dit bedrijf had de Amerikaan in 2001 een overeenkomst gesloten waardoor hij 9,5 miljoen dollar zou krijgen als hij dat jaar en de volgende drie jaar de Tour zou winnen. SCA verbrak de overeenkomst echter omdat de dopingbeschuldigingen tegen Armstrong zich steeds meer opstapelden.

In het nieuwe boek worden een groot aantal getuigen van dat proces opgevoerd. Zo verklaart Michael Ashenden, een Australiër die wordt beschouwd als de ’vader’ van de epo-test, dat "er geen twijfel mogelijk is. Hij heeft verboden middelen gebruikt". Ashenden ontkracht daarnaast het verhaal van Armstrong dat zijn gedaanteverwisseling bij zijn terugkomst in het peloton (de Amerikaan werd vele kilo’s lichter na zijn teelbalkanker) te wijten is aan zijn ziekte.

Ook oud-ploeggenoot Frankie Andreu wordt opgevoerd. Andreu verklaarde al eerder dat hij doping heeft gebruikt om Armstrong te helpen de Tour van 1999 te winnen. "Om in de ploeg te komen moesten we wel doping nemen," aldus de renner. "Het was een omgeving waarin je dopingproducten moest gebruiken om erbij te horen".

Schrijver Pierre Ballester wil niet van een hetze tegen Armstrong weten. "Dit is geen kwestie van zich vastbijten in iets", legt Ballester uit. "Dit is een onderzoek waarin getuigen worden opgevoerd die meer licht werpen op de persoonlijkheid van Armstrong. Hij was een dopingzondaar met een carrière die gestoeld is op leugens en bedrog. Toch kon hij het wielrennen ongestraft verlaten met de aureool van een onaantastbare".

Een voorpublicatie van 'LA Officiel' verschijnt donderdag in de Franse krant Le Monde