Van den Hoogenband stopt na 2008

Pieter van den Hoogenband zal na de Olympische Spelen in 2008 stoppen met topzwemmen. De wereldrecordhouder op de 100m vrije slag zal op dat onderdeel in Peking op jacht gaan naar zijn derde opeenvolgende olympische titel.

”Ik ben dan dertig jaar en heb een hoop plezier gehad'', aldus Van den Hoogenband in een interview aan de Australische krant Herald Sun. Sinds zijn hernia operatie vorig jaar heeft de drievoudig olympisch kampioen echter moeite met de 100 meter. Hij bleef op het afgelopen Europees kampioenschap een seconde boven zijn wereldrecord en werd bovendien geklopt door de Italiaan Magnini. Wel veroverde Van den Hoogenband de Europese titel op de 200m.

update
In het interview in de Sun was VDH ook zeer stellig over de verwachte vroege aanvangstijden van de zwemfinales. Van den Hoogenband waarschuwt voor minder zwemrecords in Peking. “Het is goed voor het zwemmen als we veel kijkers trekken, maar we zwemmen niet alleen voor het publiek”, zegt VDH. “Zwemmen draait ook om spannende races en het breken van records. De resultaten in Peking zullen tegenvallen als we finales in de ochtend zwemmen, terwijl we dan eigenlijk series zouden moeten zwemmen”, aldus de Olympisch kampioen.