Marc Madiot luidt noodklok

Ploegleider Marc Madiot van la Française des Jeux luidt de noodklok. Hij verwacht dat de dopingaffaire Operacion Puerto zal verzanden in een juridisch steekspel. Wielrenners kunnen niet vervolgd worden. Veel verdachten, zoals Jan Ullrich en Ivan Basso, zijn al in onderhandeling met nieuwe teams. "En dat is tegen alle afspraken in”, aldus Madiot dinsdag in l'Equipe.


Wielrenners kunnen volgens de Spaanse justitie slechts als getuigen worden opgeroepen. Het ontbreekt justitie op dit moment aan hard bewijs. Volgens Madiot zijn verdachten als Basso en Ullrich om die reden al in onderhandeling met nieuwe teams als Discovery Channel en Milram. "Als ik zie dat Basso al praat met Discovery Channel word ik wanhopig. Het brengt de wielersport in gevaar”, meent Madiot. "De betrokkenen respecteren de ethische code niet die we met z'n allen hebben afgesproken. Hoe verkoop je dit bij sponsors?“

Madiot ziet maar één oplossing: verdachten zouden DNA-materiaal af moeten staan. "Laten we dat vergelijken met de bloedmonsters, die niet zo maar uit de lucht zijn komen vallen. Als ze eerlijk zijn, werken ze mee. Doen ze dat niet, laten ze dan hun mond houden en verdwijnen."