Roy Schuiten (55) overleden

Oud-wielrenner Roy Schuiten is op 55 jarige leeftijd zijn Portugese woonplaats Carvoeiro overleden. Schuiten boekte vooral op de baan successen, hij werd in 1974 en 1975 wereldkampioen op de achtervolging.

Op de achtervolging werd hij tevens zes keer Nederlands kampioen. Ook op de weg boekte hij de nodige successen, hij reed twee keer de Tour en vier keer de Giro. Vooral in het tijdrijden blonk hij uit, hij won twee keer de Grand Prix des Nations en deed in 1975 twee vergeefse aanvallen op het werelduurrecord van Eddy Merckx.

Jan Jansen, een vroegere trainingsmaat van Schuiten, hoorde het nieuws woensdagmiddag. " Hij is dood in zijn huis aangetroffen, vermoedelijk als gevolg van een maagbloeding” Aldus Jansen. "Roy was heel loyaal. Mensen die zijn vriend waren zijn dat zijn hele leven gebleven”. zegt Jansen over zijn vriend.

Eigenzinnig was hij ook. In 1981 reed Schuiten, inmiddels prof in de marge bij Kotter-GBC, dwars door alle afspraken heen naar de overwinning in de Acht van Chaam. ,,'s Avonds hebben we daar bij een biertje nog hartelijk om gelachen'', herinnert Jansen zich.Na zijn afscheid werd Schuiten ploegleider bij PDM, maar na n jaar stopte hij er al mee verhuisde naar Portugal, waar hij zijn eigen restaurant begon.