Tyler Hamilton genoemd in dopingschandaal

Het Spaanse dopingschandaal heeft een nieuw slachtoffer geëist. Nadat eerder al grote namen als Jan Ullrich, Ivan Basso en Francisco Mancebo werden verdacht van bloeddoping, is nu ook de naam van Tyler Hamilton genoemd als één van de zondaars.


Afgelopen mei werd de wielerwereld opgeschud door een groot dopingschandaal. Ploegleider Manolo Saiz.werd aangehouden op verdenking van het kopen van grote hoeveelheden dopingpreparaten. Dokter Eufemiano Fuentes was de spil in het geheel, hij zou het netwerk van illegale bloedtransfusies opgezet hebben. De Spaanse justitie bleek over een lijst de beschikken met daarop de namen van 58 sporters die klant waren bij Fuentes. Naast de eerder genoemde wielrenners blijkt nu ook Olympisch kampioen tijdrijden Hamilton een klant van Fuentes te zijn geweest.

De Amerikaanse wielerbond heeft op de website laten weten het dossier van Hamilton in bezit te hebben. Dit dossier is afkomstig van de UCI en zou moeten leiden tot disciplinaire maatregelen tegen de wielrenner. De wielerbond heeft het rapport daarop, volgens de regels, doorgespeeld aan het Amerikaanse anti-dopingbureau Usada.

Momenteel zit Hamilton nog een schorsing uit van twee jaar nadat hij in de Vuelta van 2004 was betrapt op dopinggebruik. Eind deze maand is die schorsing ten einde en kan de Amerikaan in theorie weer gaan fietsen. Of de wielrenner daadwerkelijk weer terug keert in het peloton is zeer de vraag. In het verleden reed hij onder meer voor CSC, US Postal en zijn laatste werkgever, Phonak. Voor het aankomende WK op de weg was Hamilton overigens niet geselecteerd.