Vuelta: Zabel wint laatste etappe voor de bergen

Erik Zabel heeft de laatste 'vlakke' etappe voor de eerste Spaanse bergen gewonnen. Daarmee was de Duitser, de Noor Thor Hushovd te snel af. De 135 kilometer lange etappe bracht de renners van Almendralejo naar Cáceres, alwaar de eindstreep getrokken was.

Om twee uur vanmiddag begonnen 189 renners aan een warme etappe. Bij de start van de etappe werden temperaturen van 40 graden celsius gemeten, maar toch was er in de tweede kilometer al een aanval. Raúl García de Mateo van de wildcard-ploeg Relax-GAM was de eerste aanvaller van de dag en wist veel tijd te pakken op het rustig rijdende peloton.

Toen de Spanjaard een voorsprong van drie minuten en 50 seconden bereikte, werd het peloton wakker. De ploegen Liquigas, Lampre en Quick Step reden een minuut van García's voorsprong af, maar daarna viel het peloton wederom stil. Na het stilvallen van het peloton wist de Spanjaard zijn voorsprong weer uit te bouwen naar zes en een halve minuut.

Bij de eerste tussensprint completeerde het duo Hushovd en Stuart O'Grady de top drie. Na een 45 kilometer lange solo zag de Spanjaard zijn voorsprong slinken, de Credit-Agricole ploeg voerde de snelheid in het peloton op. Halverwege de rit kreeg de ploeg van Thor Hushovd bijval van de Davitamon-Lotto ploeg, in de jacht naar García de Mateo. De tweede en laatste tussensprint op 45 kilometer van de finish kende dezelfde samenstelling. De Credit-Agricole en Davitamon-Lotto hadden daarbij de voorsprong van García flink doen slinken en reden op een achterstand van twee minuten en 32 seconden.

García de Mateo hield geen stand tegen het offensief van beide ploegen. Met de haven in zicht werd hij door het peloton bijgehaald. Op dat zelfde moment zette zijn teamgenoot Jorge García de aanval in, maar de Spanjaard kwam niet los van het peloton. Met nog tien kilometer te gaan, werd ook Jorge bijgehaald en stevende het peloton af op een massasprint. Daarin was Erik Zabel van de Milram-ploeg het snelst, Hushovd werd tweede en Jean-Patrick Nazon wist de derde plaats te veroveren

Uitslag van de vierde etappe

PlaatsNaamTijd
1Erik Zabel (Ger)3.24,46
2Thor Hushovd (Nor)z.t
3Jean-Patrick Nazon (Fra)z.t
4Stuart O'grady (Aus)z.t
5Francisco José Ventoso (Esp)z.t
6Bernhard Eisel (Aut)z.t
7André Greipel (Ger)z.t
8Paolo Bettini (Ita)z.t
9Robbie McEwen (Aus)z.t
10Luca Paolini (Ita)z.t

Algemeen Klassement

PlaatsNaamTijd
1Thor Hushovd (Nor)13.34,59
2Erik Zabel (Ger)+ 0.27
3Stuart O'Grady (Aus)z.t
4José Francisco Ventoso (Esp)+ 0.32
5Paolo Bettini (Ita)+ 0.34
6Kurt-Asle Arvesen (Nor)+ 0.39
7Lars Ytting Bak (Den)z.t
8Nicki Sorensen (Den)z.t
9Marcus Ljungqvist (Swe)z.t
10Carlos Satre (Esp)z.t
Submitter:  Bron: FOK!sport