Cypriotisch protest tegen GP Turkije

Het eiland Cyprus zal een officieel protest gaan indienen tegen de prijsuitreiking na de Grand Prix van Turkije. De Cyprioten hebben bezwaar tegen de manier waarop de man die de prijs voor de eerste prijs uitreikte, Mehmet Ali Talat, aangeduid werd.

Ali Talat werd namelijk onder in beeld gepresenteerd als "President van Turks-Cyprus". De Grieks-Cyprioten hebben hier bezwaar tegen omdat Turks-Cyprus geen officieel land is, alleen in de ogen van Turkijke. Dat land bezet al tien jaar een gedeelte van het eiland, waar voornamelijk Grieken wonen. Beide landen claimen recht te hebben op het eiland. Voorlopig wordt Cyprus als onafhankelijk land erkend door de internationale gemeenschap.

Met deze, in de ogen van de Grieken, provocatie heeft de organisatie de regels overtreden. Het regelement zegt dat de prijs voor de winnaar uitgereikt moet worden door iemand uit de regering van het organiserende land. Turks-Cyprus is niet het organiserende land, en dus had Ali Talat de beker niet mogen uitreiken.

De kwestie-Cyprus ligt erg gevoelig in het Middelandse Zee gebied, maar de vraag is of de FIA ook echt stappen gaat ondernemen tegen de organisatie.