Vuelta: Ventoso verrast sprintelite

Francisco Ventoso (Saunier Duval) heeft verrassend de derde etappe in de Vuelta gewonnen. De 24-jarige Spanjaard wist in de massaspurt spurtbommen als Thor Hushovd (Credit Agricole) en Stuart O'Grady (CSC) nipt voor te blijven. Hushovd blijft wel leider.

De rit, die met haar lengte van 219 kilometer de langste is van deze 61ste editie, voerden de renners van Cordoba naar Almendralejo, met onderweg twee klimmetjes van derde categorie. Na de afzink van de eerste puist - de Alto de Villaviciosa - waar de nieuwbakken 'bergkoning' Mario de Sárraga (Relax) zijn leidende positie verstevigde door als eerste boven te komen, kwam de ontsnapping van de dag tot stand.

Hervé Duclos-Lassalle (Cofidis), David de La Fuente (Saunier Duval) en Enrico Franzoi (Lampre), die zich in Spanje klaarstoomt voor het nieuwe veldritseizoen, waren degene die zich na dertien kilometer succesvol losmaakten van de grote meute. Het trio werkte in de verschroeiende hitte - er werden in koers temperaturen van 42 graden gemeten - uitermate goed samen en fietste al snel een maximale voorsprong van een kleine acht minuten bij elkaar.

Toch werd het, zoals verwacht, wéér een massaspurt. Het drietal werd namelijk, onder impuls van de mannen van Hushovd en andere sprintersploegen, op vijf kilometer van de meet in de kraag gevat. Ook een uitval van David Millar in de laatste kilometer kon een massale aankomst niet verijdelen. In de spurt verraste Ventoso, normaliter een spurter van de tweede lijn, vervolgens vriend en vijand door de aanwezige sprintelite met een krachtige jump naar de achtergrond te verwijzen.

Uitslag derde etappe

PlaatsNaamTijd
1Francisco Ventoso (Spa)5.43,45
2Thor Hushovd (Noo)z.t
3Stuart O'Grady (Aus)z.t
4Erik Zabel (Dui)z.t
5Robbie McEwen (Aus)z.t
6Danilo Napolitano (Ita)z.t
7Luca Paolini (Ita)z.t
8Pedro Horrillo (Spa)z.t
9Aurelien Clerc (Zwi)z.t
10Jean-Patrick Nazon(Fra)z.t

Algemeen Klassement

PlaatsNaamTijd
1Thor Hushovd (Noo)10.10,33
2Stuart O'Grady (Aus)+ 0.11
3Francisco Ventoso(Spa)+ 0.12
4Paolo Bettini (Ita)+ 0.14
5Kurt Asle Arvesen (Noo)+ 0.19
6N. Sorensen (Den)z.t
7Lars Bak (Den)z.t
8Marcus Ljungqvist (Zwe)z.t
9Carlos Sastre (Spa)z.t
10Vladimir Goestov (Oek)+ 0.11