Voorbeschouwing Champions League

Vanaf 12 september barst het grootste Europese voetbalspektakel na het EK weer los. De Champions League 2006/2007 zal dit jaar slechts één Nederlandse club herbergen.

31 clubs zullen in de weg naar Athene proberen FC Barcelona van haar troon te stoten. De Catalanen zullen op hun beurt trachten hun felbegeerde titel te verdedigen. Afgelopen seizoen pakte de torenhoge favoriet de hoogste Europese prijs voor clubs, door Arsenal in de finale met 2-1 te verslaan. Hieronder vind je een lijst van de deelnemers van dit seizoen.

ClubLandWinnaarsVorig seizoenGekwalificeerd
FC BarcelonaSpanje2WinnaarTitelverdediger
AC MilanItalië6Halve finaleVoorronden
Real MadridSpanje9Achtste finale2e (Spa)
InternazionaleItalië2Kwartfinale1e (Ita)
LiverpoolEngeland5Achtste finaleVoorronden
ArsenalEngeland-Runner upVoorronden
Manchester UnitedEngeland2Groepsfase2e (Eng)
ValenciaSpanje--Voorronden
Olympique LyonnaisFrankrijk-Kwartfinale1e (Fra)
FC PortoPortugal2Groepsfase1e (Por)
PSVNederland1Achtste finale1e (Ned)
Bayern MünchenDuitsland4Achtste finale1e (Dui)
ChelseaEngeland-Achtste finale1e (Eng)
AS RomaItalië--2e (Ita)
CelticSchotland1Voorronden1e (Sch)
LOSC LilleFrankrijk-GroepsfaseVoorronden
Sporting C.d. PortugalPortugal-Voorronden2e (Por)
BenficaPortugal2KwartfinaleVoorronden
BordeauxFrankrijk--2e (Fra)
Steaua BoekarestRoemenië1VoorrondenVoorronden
Werder BremenDuitsland-Achtste finale2e (Dui)
OlympiacosGriekenland-Groepsfase1e (Gri)
CSKA MoskouRusland--Voorronden
AEKGriekenland--Voorronden
AnderlechtBelgië-Groepsfase1e (Bel)
Dynamo KievOekraïne-VoorrondenVoorronden
Levski SofiaBulgarije--Voorronden
Shakhtar DonetskOekraïne-VoorrondenVoorronden
GalatasarayTurkije--Voorronden
Hamburger SVDuitsland1-Voorronden
Spartak MoskouRusland--Voorronden
FC KøbenhavnDenemarken--Voorronden

Debutanten op het hoogste niveau zijn het Bulgaarse Levski Sofia, dat al enkele seizoenen aardig succesvol meedraaide in de UEFA Cup, en FC København, dat gisteravond verrassend wist te winnen van Ajax. De loting bracht de twee nieuwkomers alleen weinig goeds. De Denen treffen Manchester United, Celtic en Benfica. Levski wacht nog een moeilijkere taak: Barcelona, Chelsea en Werder Bremen wachten in Groep A.

Groep A:

Barcelona en Chelsea ontmoeten elkaar dus opnieuw. Vier keer eerder in de afgelopen twee seizoen kwamen de twee grootmachten elkaar tegen. Eénmaal kwam Chelsea als winnaar uit de bus, vorig jaar was dat Barcelona. Nu spelen ze tweemaal tegen elkaar in de groepsfase, en dus is er ruimte voor beide ploegen om door te stomen naar de tweede ronde. Werder Bremen zal loeren op de mogelijkheid om stiekem aan één van de twee voorbij te sluipen. Levski Sofia lijkt bij voorbaat kansloos, maar kan mooi ervaring opdoen.

Groep B:

Internazionale en Bayern München zijn hier de twee clubs waar het meest van verwacht wordt. Toch heeft ook de club uit Pot 3, Sporting Clube de Portugal reeds bewezen van goede huize te komen. Of de Portugezen ook sterk genoeg zijn om de Italiaanse en Duitse kampioenen voorbij te streven zal moeten blijken. Spartak Moskou, de club van Quincy Owusu-Abeyie, zal vooral in de thuiswedstrijden moeten proberen punten te sprokkelen.

Groep C:

PSV komt uit in Groep C. De Eindhovenaren ontmoeten hierin Liverpool, de Europees kampioen van twee jaar terug. De Engelsen worden geacht deze groep vrij simpel te winnen. Toch zullen ook Bordeaux en Galatasaray kansen hebben op de tweede ronde. Een spannende groep, die alle kanten op kan.

Groep D:

In Groep D zullen Valencia en AS Roma naar verwachting de eerste twee plaatsen opeisen. Voetbal zou voetbal echter niet zijn als er verrassingen komen. Het Griekse Olympiacos staat bekend als een stugge ploeg, vooral in eigen huis. Datzelfde geldt voor de meeste Oostblokploegen, zoals Shakhtar Donetsk. De Spanjaarden en Italianen zullen nog een hele kluif krijgen aan de twee outsiders, maar of ze echt in de problemen zullen komen lijkt onwaarschijnlijk.

Groep E:

Ook de andere Spaanse topclub ontmoet een oude bekende. Real Madrid treedt net als vorig seizoen aan tegen de Franse kampioen, Olympique Lyon. Vorig jaar trokken de Fransen aan het langste eind (3-0 en 1-1), maar wisten beide ploegen wel door te gaan. Nu krijgen de twee topclubs te maken met Steaua Boekarest uit Roemenië en Dynamo Kiev uit Oekraïne. Steaua doet al enkele jaren goed mee in de UEFA Cup, en heeft nu na jaren de CL weer bereikt.

Groep F:

Het lijkt een rage, maar ook Manchester United treft een club die het vorig jaar ook tegenkwam. Benfica schakelde United afgelopen seizoen nog uit in de groepsfase, wellicht gebeurt dat nu weer. Schots kampioen Celtic is terug van weggeweest. De nieuwe club van Jan Vennegoor of Hesselink is erop gebrand de twee ronde te halen. FC København wordt weinig kansen toegedicht, maar wellicht kunnen de Denen net als in de voorronden stunten tegen de toppers.

Groep G:

Groep G is ook een open groep. Arsenal en Hamburger SV zullen hier zorgen voor de Nederlandse inbreng. De Engelsen waren vorig seizoen dichtbij de titel, en zullen nu ook ambiëren zo ver mogelijk te komen. Hamburg kwam maar net door de voorronden, en zal nu moeten proberen om onder meer FC Porto de baas te zijn. Porto, vorig seizoen uitgeschakeld in de groepsfase, wil graag terug naar het niveau van enkele jaren terug, toen het de titel pakte. Het Russische CSKA Moskou maakt de groep vol.

Groep H:

AC Milan was zo gelukkig om door alle hectiek in de Italiaanse competities vrijwel ongeschonden heen te komen, en mag nu in Groep H gaan spelen. De Italianen lijken weinig moeite te gaan hebben met Lille, AEK Athene en Anderlecht. Lille doet net als vorig seizoen onopvallend mee, en hoopt daar zijn winst mee te behalen. Na enkele onsuccesvolle seizoenen hoopt Anderlecht nu weer mee te kunnen doen voor de hoogste plaatsen. AEK zal de outsider zijn, ook al is het als derde in de groep geplaatst.

Submitter:  Bron: FOK!Sport