Toyota verlaat GPMA

Het team van Toyota heeft de Grand Prix Manufacturers Association (GPMA) verlaten. BMW, DaimlerChrysler (Mercedes), Honda en Renault zijn nu de enige overgebleven leden.


De Japanse autofabrikant verklaart dat de GPMA zijn doelen bereikt heeft, namelijk dat de teams een groter deel van de televisie-inkomsten ontvangen. Ook zou de organisatie zich nu meer bezig houdt met randzaken dan met echte technische oplossingen. Wel heeft het team verklaart open te staan voor een terugkeer, mocht het huidige klimaat in de Formule 1 nog veranderen.

“Wij waarderen de inbreng van de GPMA, maar voor ons is het nu belangrijk om te focussen op onze sportieve prestaties en ontwikkelingen daarin”, zegt Tsutomu Tomita van Toyota. “De positie van Toyota is in de loop der jaren constant sterker geworden binnen de Formule 1 en we willen graag dat de Formule 1 het hoogst haalbare blijft binnen de autosport.”

De GPMA heeft inmiddels een reactie gegeven op het besluit van de autofabrikant: “De Grand Prix Manufactures’ Association respecteert Toyota’s beslissing om de GPMA te verlaten en wil Toyota bedanken voor hun steun en toewijding dat het heeft getoond richting andere fabrikanten en de sport,” zo staat op de website van de organisatie te lezen. “De GPMA werkt al samen met autofabrikanten die niet formeel lid zijn en Toyota zal van wezenlijk belang zijn in dat proces. Toyota is welkom om zich later weer bij de alliantie van de fabrikanten te voegen.”

De GPMA, die door een aantal autofabrikanten is opgericht, probeert een groter aandeel voor de teams te bemachtigen binnen de Formule 1. Uiteindelijk heeft de organisatie een Memorandum of Understanding getekend, dit levert de teams een groter aandeel van de tv-inkomsten op.