Eredivisie clubs rijker dan ooit

Dit voetbalseizoen zullen de 18 voetbalclubs uit de Eredivisie gezamelijk 342,4 miljoen euro uitgeven. Dat is vijftien miljoen euro meer dan afgelopen seizoen.

De stijging had groter kunnen zijn als er een kapitaalkrachtiger club dan Excelsior was gepromoveerd. Excelsior neemt slechts 3,6 miljoen euro mee. Ter vergelijking: RBC Roosendaal nam vorig jaar 7,9 miljoen mee. De stijging van de uitgaven in de eredivisie is vooral te danken aan de nieuwe en verbouwde stadions. AZ is met een groei van 5,5 miljoen euro de grootste stijger. De Alkmaarse club heeft dat volledig te danken aan het nieuwe DSB-stadion.

Feyenoord en NAC Breda zijn de enige clubs die achteruit gaan in de begroting. Feyenoord gaat van 41 miljoen euro naar 40,2 miljoen euro. Feyenoord verwacht dezelfde inkomsten als vorig jaar maar in tegenstelling tot vorig seizoen moet de begroting dit jaar wel dekkend zijn. De begroting van NAC gaat achteruit doordat de uitkering van tv-gelden afhankelijk is van de prestaties van de afgelopen drie seizoenen. NAC eindigde achtereenvolgens op de negende, vijftiende en zestiende plaats.