Avondoverzicht EK atletiek Dag 1

Rutger Smith is er bij het Europees kampioenschap atletiek in Göteborg net niet in geslaagd om een medaille te behalen bij het kogelstoten. Smith stond met 20,90 meter op een bronzen plek, maar de Duitser Ralf Bartels duwde Smith in de vijfde en laatste poging van het podium. Zijn stoot van 21.13 meter was meteen goed voor de Europese titel.

Lornah Kiplagat slaagde er op de 10.000 meter voor vrouwen niet in om een medaille te pakken. De Nederlandse leidde de wedstrijd van begin tot eind met een strak tempo, maar in de laatste ronde zette de Russische Inge Abitova een eindsprint in, en was voor niemand meer te houden. De Noorse Susanne Wigene pakte verrassend het zilver, brons was er voor de Russische Lidya Grigotejeva. Kiplagat eindigde uiteindelijk als vijfde.

De Franse zevenkampster Eunice Barber, die na twee onderdelen bij de zevenkamp aan kop ging, moest zich geblesseerd terugtrekken. Barber werd te veel gehinderd door een spierblessure. De Zweedse Carolina Klüft gaat na de eerste dag nu aan de leiding. De Nederlandse deelneemster, Karin Ruckstuhl, staat vijfde. Bij de 200 meter behaalde ze een tweede persoonlijk record van 24.22. Bij het kogelstoten stootte de Nederlandse de kogel naar een afstand van 13 meter 25.

Bij het hoogspringen behaalde Wilbert Pennings de finale, ondanks dat hij niet over 2,25 meter wist de springen, de kwalificatie-eis voor een plek in de finale. Zijn sprong van 2,23 meter was echter wel goed voor een plek bij de beste twaalf. Jan-Peter Larsen werd uitgeschakeld. Nadat de Nederlander over 2,05 meter wist te springen, maakte hij drie foutsprongen op 2,15.

Bob Winter werd uitgeschakeld in de series op de 1.500 meter. In de eerste serie eindigde hij met een tijd van 3.48,35 als achtste. Youssouf el Rhalfioui sneuvelde op de 400 meter in de series. Met zijn tijd van 47,12 miste hij op 0,76 de halve eindstrijd.

Submitter:  Bron: FOK!