[CCWS] Da Matta kritiek na crash

Cristiano da Matta is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd nadat hij tijdens een test op het circuit Road America in Ohio in botsing was gekomen met een hert. De Braziliaanse ChampCar-kampioen van 2002 is inmiddels geopereerd en ligt op de Intensive Care.

Da Matta raakte het hert net voor bocht zes, waar doorgaans snelheden van rond 250 km/h worden gereden. Na de aanrijding, waarbij het dier de cockpit in sloeg, reed de Braziliaan, waarschijnlijk buiten bewustzijn, rechtdoor en crashte hard in de bandenstapels. Na het ongeluk werd hij per helikopter naar een ziekenhuis in Neenah, Wisconsin vervoerd, waar hij werd geopereerd aan bloedingen in zijn hoofd.

Volgens een arts van het ziekenhuis is de coureur momenteel nog in kritieke toestand. De 24 uur na de operatie zijn cruciaal voor een goed herstelproces, omdat een terugkerende bloeding de druk op de hersenen kan vergroten.

Da Matta was kampioen in de Indy Lights in 1998, voordat hij het jaar erop debuteerde in de ChampCars, waar hij in 2002 kampioen werd. In 2003 en 2004 reed hij twee teleurstellende seizoenen in de Formule 1 voor Toyota en keerde in 2005 terug naar Amerika.

Update:
Bij Da Matta is een subdurale hematoom vastgesteld, een bloeding tussen het harde hersenvlies en de schedel, meestal veroorzaakt door een gesprongen ader. Hij heeft verder een CT-scan ondergaan en wordt momenteel in een kunstmatig coma gehouden.

RuSport heeft vandaag haar andere wagen, bestuurd door Justin Wilson, niet meer ingezet tijdens de tweede testdag op Road America.

Update @ 18.36u:
De woordvoerdster van Road America, Julie Sebranek, zei in een interview dat ze nog nooit had gehoord van een vergelijkbaar ongeluk op de baan. De baan wordt volgens haar omgeven door een stevig hek met prikkeldraad erop van bijna twee-en-een-halve meter hoog. Wel gaf Sebranek toe dat er gevallen bekend zijn van herten die over zulke hoge hekken zijn gesprongen.

Een woordvoerder van het Theda Clark Memorial Hospital wilde niet ingaan op de huidige toestand van de coureur.


Da Matta (l) op het podium, afgelopen zondag