Landis: Altijd hoge testosteronwaarde

Op een persconferentie vrijdagavond in Madrid heeft wielrenner Floyd Landis nogmaals gezegd dat hij tijdens de Tour de France geen doping heeft genomen.

De 30-jarige Amerikaan zei dat hij altijd al een hoge testosteronwaarde heeft gehad en dat die waarde op "natuurlijke wijze" tot stand komt.

Na afloop van de zeventiende etappe in de Tour werd Landis positief bevonden. De contra-expertise moet nog plaatsvinden. Mocht die ook positief uitvallen dan raakt de Phonak-renner zijn tourzege kwijt.

Landis heeft gevraagd of de resultaten van de b-test zo snel mogelijk openbaar kunnenn worden gemaakt. "Ik zie geen reden waarom niet. Mijn eindzege in de Tour de France is een gevolg van jarenlange training en toewijding aan het wielrennen. Ik sta voor een schone sport. Ik ben nog steeds trots op mijn eindzege. Ik was de sterkste in Frankrijk."

Landis vroeg ook of iedereen deze zaak nog niet wil zien als een dopingzaak. "Ik ben bereid allerlei tests te ondergaan om te bewijzen dat ik niets met doping te maken heb."

De Duitse tv-zender ARD meldde vrijdagavond dat de verhouding testosteron/epitestosteron van Landis de toegestane grens ver zou hebben overschreden. De tv-zender zou dit nieuws hebben vernomen van bronnen rond de Amerikaanse wielrenner. De bij de Amerikaan gevonden verhouding zou 11:1 zijn. In de wielerwereld is een niveau van 4:1 toegestaan.