Uitslag Tri-Nations speelronde 2

Het Suncorp stadion in Brisbane in de Australische staat Queensland vormde het toneel voor de rugbyles die de tweede wedstrijd in het Tri-Nations toernooi was. Australië herstelde zich na de teleurstellende nederlaag tegen Nieuw-Zeeland van vorige week met een ware afstraffing van Zuid-Afrika.

Na zes minuten werd de score geopend door Stephen Larkham, die met een dropgoal de Australiërs op een 3-0 voorsprong zette. De openingsfase werd gekenmerkt door stevig spel en aan beide zijden problemen met het vasthouden van de bal. Dit door de hoge vochtigheid om acht uur 's avonds lokale tijd. De Wallabies kregen de beste kansen, wat na een goed kwartier tot de eerste try leidde. Een snelle aanval, opgezet na een penalty voor de Springboks bracht Jeremy Paul tot over de trylijn. Stirling Mortlock converteerde. Vijf minuten later krijgt Mortlock zijn eerste kans om een penalty tussen de palen te schieten na een overtreding van Joe van Niekerk. In tegenstelling tot vorige week gaat het dit keer in een keer goed. De dominantie van Australië begon vorm te krijgen, met een try van Greg Holmes slechts vier minuten later volgend. Zes minuten later mocht Mortlock nog eens aanleggen voor een penalty, en drie minuten voor de rust werd de stand op 30-0 gezet door Matt Giteau met een conversie van Mortlock. Victor Matfield was voor de gasten uit het veld gestuurd.

Coach Jake White van de Springboks moet een donderpreek hebben afgegeven tijdens de pauze, want de Zuid-Afrikanen deden de eerste tien minuten van de tweede helft nauwelijk afstand van de bal. Het kon echter niet in een score worden omgezet. Het duurde tot halverwege de helft voordat het scoren werd hervat; Chris Latham scoorde simpel na een sublieme pass van Lote Tuqiri nadat deze was uitgegleden. Een kwartier voor tijd liet Zuid-Afrika eindelijk zien ook te kunnen verdedigen: Fourie du Preez weerhield Nathan Sharpe ervan de bal achter de trylijn te deponeren. Het was slechts uitstel van executie. Een minuut later scoorde Giteau zijn tweede try van de wedstrijd, en miste Mortlock zijn eerste conversie. Vijf minuten voor het einde werd de eindstand door invaller Mark Chisholm met en moeilijke conversie door Mortlock bepaald op 49-0.

Volgende week staan in Wellington de Nieuw-Zeelandse All Blacks op de Springboks te wachten.