Carnet de Tour (1) (Het peloton is in bloedvorm)

Dit is mijn "carnet de jour" van de Tour, mijn carnet de Tour, mijn Tourdagboekje voor Fok!, een paar keer tijdens de Tour geef ik hierin mijn visie op het wedstrijd- en alles-er-naast gebeuren in de Tour.

"We hoorden een schot en den tour was vertrokken" Oerwielrenner Briek Schotte kon uren vertellen over de beginjaren van het wielrennen, ook over die Tour de France waarin hij door de opeens waanzinnig sterk geworden Bartali 'maar' tweede zou worden. Briek bleef zweren dat hij toen van "nen italjonder" had gehoord dat Bartali geen zegen van de Paus had gekregen om de Tour uit verloren positie te winnen - zo gaat de legende - maar een pakje met "bruine pillen". Laat het in elk geval duidelijk zijn, gebruik van stimulerende middelen is al bijna even oud als de Tour zelf.
In elk geval, deze keer kwam de Tour niet met een schot, maar met een ware bom op gang. Door het Spaanse dopingschandaal ging de Tour zonder zijn top drie van vorig jaar van start, zonder de top twee van de voorbije Ronde van Italië zelfs. De spanning was te snijden afgelopen vrijdag. Uiteindelijk werd er beslist vrij hard op te treden

Lees hier verder.

Submitter:  Bron: FOK!