Tijdlijn Spaanse dopingzaak

Op de vooravond van de Tour de France is dan toch de hel losgebroken. Ben je het overzicht kwijt? Hier volgt een overzicht van de gebeurtenissen in de afgelopen vijf weken.

23 mei: Ploegleider Saiz van Liberty-Seguros wordt opgepakt. Samen met dokter Eufemiano Fuentes wordt hij verdacht van het toedienen van doping.

25 mei: De Spaanse politie heeft 200 dopingfiches gevonden tijdens hun zoektocht. Onder die 200 zouden veel wielrenners, maar ook andere atleten zitten.
Diezelfde dag besluit Liberty-Seguros per direct de sponsoring van de ploeg van Saiz te stoppen.

26 mei: Ivan Basso en Jan Ullrich ontkennen contact te hebben gehad met dokter Fuentes.

30 mei: Würth, de co-sponsor van de ploeg van Saiz gaat door met sponsoren nadat Libery-Seguros vijf dagen eerder de samenwerking per direct op heeft gezegd.

30 mei: De Duitse T-Mobile-ploeg eist van al haar renners in een 'anti-dopingverklaring' dat zij zich niet hebben ingelaten met de dopingpraktijken van dokter Fuentes.

2 juni: Manolo Saiz vindt in Kazachstan een nieuwe co-sponsor voor zijn ploeg. Het gaat om het een olieconsortium, dat zich presenteert onder de naam van de Kazachstaanse hoofdstad Astana.

2 juni: Phonak zet Jose-Enrique Gutierrez en Botero op non-actief, nadat hun namen vaak in verband gebracht worden met het Spaanse dopingschandaal in de Spaanse media.

5 juni: Alexander Vinokourov gelooft in de onschuld van Manolo Saiz. Zelf zegt hij geen contact te hebben gehad met dokter Fuentes.

6 juni: Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc zegt dat zowel Comunidad Valenciana en Astana-Würth, de twee ploegen die gelinkt worden met het dopingschandaal, uitsluitsel over hun deelname aan de Tour de France krijgen.

8 juni: Manolo Saiz legt zijn taken als ploegleider van Astana-Würth neer.

13 juni: Comunidad Valenciana wordt door de ASO, de Tourorganisatie, uit de Tour gehouden. Over Astana-Würth wordt later een beslissing genomen.

19 juni: Laurent Roux verklaart dat iedereen in de jaren 90 doping gebruikte. De oud-renner wordt zelf ook verdacht van handel in dopingproducten.

22 juni: Groen licht voor de Astana-Würth ploeg. Op advies van de UCI geeft Jean-Marie Leblanc toestemming aan de ploeg om te starten in de Tour de France.

25 juni: Tijdens het Spaanse nationale kampioenschap staken alle renners. De Spaanse coureurs willen een statement maken tegen de aanhoudende dopinggeruchten.

26 juni: El Pais, een Spaanse krant, meldt dat er een onderzoek gaande is rond Jan Ullrich. Er zijn bloedzakjes in het laboratorium van Fuentes gevonden met daarop de naam 'Hijo Rudico', zoon van Rudy (Pevenage).

26 juni: Op de dag dat Astana-Würth zijn Tourselectie rond heeft vraagt de Tourdirectie aan de ploeg om toch niet deel te nemen aan de Tour de France.

27 juni: Astana-Würth stapt naar het internationale sporttribunaal TAS om de Tourdirectie voor te zijn over de kwestie rond hun deelname.

27 juni: Ondanks allerlei geruchten wordt bevestigd dat Jan Ullrich gewoon deel mag nemen aan de Tour.

28 juni: Op de ploegenpresentatie zou in eerste instantie Astana-Würth geweerd worden. Toch zijn ze present en wordt de ploeg voorgesteld.

28 juni: Jan Ullrich gaat een proces tegen El Pais aanspannen. Volgens eigen zeggen wordt hij ten onrechte beschuldigd van dopinggebruik.

29 juni: Een lijst van 58 renners zal door de Spaanse justitie bekend gemaakt geworden. Alle ploegen beslissen dat diegenen die op de lijst staan, niet aan de start van de Tour zullen verschijnen.

30 juni: De beerput is open: veel namen van de lijst van 58 renners zijn bekend. Hieronder vallen Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Ivan Basso en Francisco Mancebo. Zij worden vrij snel geschorst. De Astana-Würth-ploeg schorst vijf renners en zal in zijn geheel niet uitkomen in de Tour de France.
Jan Ullrich is geschokt over alles wat er gebeurt. Francisco Mancebo zet per direct een punt achter zijn loopbaan.

Submitter:  Bron: FOK!