'Togo werd omgekocht door gokmaffia'

Er gaan geruchten rond dat Pietro Allata, een spelersmakelaar actief in België, de wedstrijden van Togo wilde vervalsen. Dit staat vandaag in het Belgische weekblad Humo.

Pietro Allatta is een belangrijke spil in het Belgische omkoopschandaal en houdt zich volgens Humo, het blad dat die zaak toen aan het licht bracht, nog steeds bezig met het vervalsen van bepaalde wedstrijden. Volgens een ex-speler van La Louvière, die anoniem wenst te blijven, zouden de wedstrijden van Togo het middel moeten zijn om geld mee te verdienen. "Men zei ons: 'Hou Togo in de gaten', want de ploeg zou met meer dan twee doelpunten verliezen van Zuid-Korea, Zwitserland en Frankrijk. Allatta had dat geregeld. Het leek me een betrouwbare tip."

Het blad haalt ook enkele opmerkelijke zaken in de Togolese selectie aan: Op het eerste zicht lijkt de selectie van Togo een allegaartje van spelers uit vooral Franse, Duitse of Belgische B-elftallen met zelfs geselecteerden, zoals verdediger Tchangai, met helemaal geen club. Maar er is tussen de meeste spelers wel een gemeenschappelijk 'verbond'. Hun manager is Halil Malik. De Togolese 'rechterhand' van Pietro Allatta. Behalve Emmanuel Adebayor van Arsenal zou de volledige Togolese selectie in zijn 'portefeuille' zitten. Nog opvallender aan de Togolese selectie is dat er enkele spelers reeds eerder 'genoemd' werden in een van omkoopzaak. De naam van Daré Nimombé, speler van het Belgische RAEC Mons, viel eerder al in de Belgische zaakjes van Allatta, terwijl doelman Kossi Agassa en middenvelder Maman-Touré vorig seizoen actief waren bij het Franse FC Metz. En in opspraak kwamen bij de 'verdachte' wedstrijd van Metz tegen Lyon. Een andere speler van Metz beweerde toen dat zij, samen met een Belg, de kern benaderden om die match te verkopen. Metz moest met 0-4 verliezen. Iets wat ook effectief gebeurde.

Het lijkt er op dat de poging tot omkoping is mislukt. Togo verloor zijn eerste duel 'slechts' met 2-1 van Zuid-Korea en verloor gisteren 'maar' met 2-0 van Zwitserland. Ook hebben de bookmakers, volgens de krant 'Het Laatste Nieuws' geen verdacht hoge inzetten opgemerkt bij deze wedstrijden.

Bij Karl Dhondt, risicoanalist voor enkele grote bookmakers gingen voor de match tegen Zuid-Korea nochtans 'de alarmbelletjes op de laptop' af. Humo belde met hem aan de vooravond van die wedstrijd: "Er is 'iets' met die eerste match van Togo. Op één Aziatische site is in heel korte tijd opeens een half miljoen Euro ingezet op verlies voor Togo. Nu is dat op zich nog niet zo opvallend, maar iedereen die grote bedragen inzet gokt op winst voor Zuid-Korea. Omkgekeerd: niets. Niemand zet in op winst uit Togo. Niemand. Ik kreeg ook al een telefoontje uit Londen, waar één bookmaker ernstig overweegt de match van de lijsten te schrappen. De vraag is natuurlijk: gokken ze massaal op verlies voor Togo vanwege de 'soap' of om andere redenen?"

Dus blijft de vraag staan of er nooit een omkooppoging geweest is, of dat die gewoon mislukt is? De 'getuige' in Humo beweert dat het niet abnormaal is dat Allatta éérst een gerucht zou verspreiden om op de laatste momenten nog de strategie te veranderen: misschien hebben ze nog de formule aangepast: leiden bij de rust en/of verliezen met kleine cijfers aan het eind. Met een spectaculaire ommekeer kun je véél meer geld winnen. Daarbij komt nog dat Allatta ook nog als spelersmakelaar belangrijke contacten heeft met de Togolese bond. Hijzelf is verbaasd over de aandacht die hij krijgt: "Als ik zo hoor wat er geschreven wordt over mij, moet ik wel de machtigste man in het voetbal zijn. Tot ver buiten België reikt die!" Ook vraagt Allata zich ook af hoe dit verhaal de wereld is in geholpen: "Dit verhaal is heel erg, want hiermee maak je heel België belachelijk."