Carolina wint Stanley Cup

Het had woensdag kunnen gebeuren. Het had zaterdag kunnen gebeuren. Het gebeurde gisteren. De Carolina Hurricanes verloren twee wedstrijden waarin zij de Stanley Cup konden claimen, maar pakten in wedstrijd zeven een 3-1 zege op de Edmonton Oilers, en daarmee de grootste cup ter wereld.

Al na anderhalve minuut kon de eerste score worden aangetekend. Aaron Ward ramde de puck vanaf de rechtercirkel achter Edmonton-goalie Jussi Markkanen, die goed werd afgeschermd. Met alle ziel en zaligheid werden door beide teams tegenstanders gecheckt en ondertalsituaties afgeweerd. Aan het einde van het eerste bedrijf ontstond nog een controverse, niet de eerste in deze serie. Met een uitgestelde penalty voor Ethan Moreau in de lucht maakte Markkanen een save op een inzet van Craig Adams. Verdediger Steve Staios leek de puck te bedekken, wat een strafschot zou betekenen. De uitgestelde penalty voor Moreau bracht echter redding; controle van de puck door Staios maakte het spel dood en Moreau zou pas de volgende periode van de strafbank komen.

De eerste penalty van de tweede periode kwam op naam van Jaroslav Spacek, die Eric Staal vasthield. Acht seconden later keek Edmonton tegen een 2-0 achterstand aan dankzij Frantisek Kaberle, die met een afstandsschot de lamp ontstak. Oilers-aanvoerder Jason Smith toucheerde de puck nog, wat Markkanen op het verkeerde been zette. Tegen het einde van de periode kreeg Edmonton nog een enorme kans op de 2-1, toen vijf seconden na elkaar Niclas Wallin en Aaron Ward naar de strafbank werden gestuurd. Hurricanes-goalie Cam Ward liet zich echter opnieuw gelden.

Pas een minuut in de derde periode kwam Edmonton van de nul af. Na reddingen op inzetten van Raffi Torres en Rem Murray maakte Fernando Pisani eindelijk het werk af. Een powerplay na een overtreding van Bret Hedican was weer niet aan de Oilers besteed en ondanks dat Edmonton meer schoten op Cam Ward afvuurden leek de droom voor de Albertanen in Raleigh te gaan eindigen. Anderhalve minuut voor tijd werd Markkanen van het ijs gehaald in ruil voor een veldspeler, en dit gaf Justin Williams de mogelijkheid om een minuut voor tijd het lot van Edmonton te bezegelen en Lord Stanley voor de eerste keer voor de 'Canes veilig te stellen. In 2002 ging het tegen de Detroit Red Wings in vijf wedstrijden mis.

Carolina-goalie Cam Ward ontving de Conn Smythe Trophy, uitgereikt aan de meest waardevolle speler in de playoffs. Hij is slechts de vierde eerstejaars speler die de award ontvangt, en de derde eerstejaars doelverdediger. Volgende week worden de overige NHL-awards uitgereikt.


Justin Williams met de Cup

Finale Stanley Cup:

Eastern ConferenceWestern ConferenceStand
Carolina HurricanesEdmonton Oilers4-3
CarolinaEdmonton5-4
CarolinaEdmonton5-0
EdmontonCarolina2-1
EdmontonCarolina1-2
CarolinaEdmonton3-4, OT
EdmontonCarolina4-0
CarolinaEdmonton3-1