Basso op koers voor de Tour

Ivan Basso heeft een gezonde dosis zelfvertrouwen, wat betreft zijn kansen op een Tourzege.

Tijdens de teampresentatie van CSC in Londen vertelde de winnaar van de Giro over zijn voorbereiding voor de Tour en wat hij allemaal gedaan heeft na zijn Giro-zege. Basso lijkt niet meer de coureur te zijn, die vroeger nog door de druk kon bezwijken. Hij weet ook wie tijdens de Tour de France de enige grote concurrent van hem is: Jan Ullrich. Toch trekt hij zich niet teveel aan, hoe de kersverse winaar van de Ronde van Zwitserland op dit moment rondrijdt. "Eigenlijk interesseert het me niet wat Jan Ullrich in Zwitserland opvoerde. Wat hij doet en waar hij koerst, is niet belangrijk. Ik weet dat ik in de bergen voorbij een sterke Duitser moet om deze Tour te winnen." In de eerste tijdrit naar Rennes hoopt Basso niet meer dan twee minuten te verliezen om vervolgens in de bergetappes zijn slag te slaan door het plaatsen van ritmeversnellingen.

Ivan Basso heeft een relatief rustige voorbereiding gehad voor de Tour. Achter de motor van teammanager Bjarne Riis heeft hij zijn eigen Ronde van Zwitserland gereden. Daarnaast kwam hij uit in enkele criteriums en verkende hij belangrijke tourritten.

Met Ivan Basso denkt het Italiaanse volk een nieuwe held te hebben gevonden, die de opvolger kan worden van Marco Pantani, de laatste coureur die Giro én Tour in één jaar won. Van de grootschalige belangstelling van de Italianen, wordt Basso soms wel een beetje gek. "Ze menen het goed, maar soms moet ik zo'n twintig kilometer verderop, naar Zwitserland, om op mijn gemak te trainen. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport bracht een DVD uit waarop ik openhartig mijn leven vertel. Iedere Italiaan lijkt een exemplaar in zijn auto te hebben. Tot tweehonderd keer per dag moet ik stoppen om een krabbel te zetten."