Voorbeschouwing Dag 6

Vandaag luidt Duitsland – Polen alweer de tweede speelronde van de poulefase in. Vanaf nu vallen de eerste slachtoffers. Voordat het zover is, staan er eerst nog twee duels uit groep H op het programma.

In Leipzig kruisen Spanje en Oekraïne de degens. Zowel Raúl als Andrei Shevchenko geeft hoogstwaarschijnlijk geen acte de presence. De Spaanse bondscoach Aragonés prefereert een frontlinie met Villa, Torres en Luis Garcia, terwijl Shevchenko kampt met de naweeën van een knieblessure. Ondanks het doorgaans tegenvallende spel, is Spanje onder Aragonés nog ongeslagen. Liefst 22 duels beslaat de reeks die in augustus 2004 zijn geboorte beleefde. Oekraïne wil het beter dan doen dan de andere debutanten. Ghana, Togo, Angola en Ivoorkust leden alle een nederlaag, slechts Trinidad en Tobago pakte een punt.

De eerste speelronde is om ongeveer 19.45 uur ten einde als bij Tunesië – Saoedi-Arabië het laatste fluitsignaal weergalmt. Voor beide landen is een zege cruciaal gezien de overige oppositie. Tunesië moet het doen zonder topschutter Francileudo dos Santos, die afhaakte wegens een beenblessure. Bij de Saoedi’s ontbreekt Sami Al-Jaber zeer waarschijnlijk. In drie vorige deelnames slaagde Tunesië er nooit in de eerste ronde te overleven. Saoedi-Arabië bereikte in 1994 de achtste finales, maar verloor nadien vijf van zijn zes duels. Vooral het 8-0 debacle tegen Duitsland ligt nog vers in het geheugen.

’s Avonds kan Duitsland zich mathematisch al bijna verzekeren van de laatste zestien. Daarvoor is een zege op Polen geboden. Polen mag in elk geval niet verliezen. Michael Ballack maakt zijn rentree op het middenrif en ook Jens Lehmann is volledig fit. Bij de Oost-Europeanen staat achter het optreden van Kosowski nog een vraagteken. Verder is het afwachten op hoeveel plaatsen bondscoach Janas zijn team gaat wijzigen na de 0-2 nederlaag tegen Ecuador. Duitsland wil overigens afrekenen met een nare statistiek: sinds de gewonnen EK-finale van 1996 wacht de ploeg al tien jaar op een zege tegen een Europese tegenstander tijdens een eindronde. Duels tegen Joegoslavië, Kroatië, Roemenië, Engeland, Portugal, Ierland, Nederland, Letland en Tsjechië leverden slechts een remise of een nederlaag op.


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Spanje en Oekraïne maken er een meeslepend gevecht van. La Selección komt terug van een 0-2 achterstand en maakt in de slotfase gelijk via invaller Raúl.

Tunesië en Saoedi-Arabië zijn vooral bang om niet te verliezen en tekenen voor de saaiste wedstrijd tot nu toe: 0-0.

Duitsland kwalificeert zich praktisch zeker voor de knock-outfase dankzij een 3-1 zege op Polen.