Italië is Ghana de baas

Italië heeft haar eerste zege op het WK binnen. De ploeg van Marcello Lippi versloeg Ghana in een harde, maar aantrekkelijke wedstrijd met 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Andrea Pirlo en Vincenzo Iaquinta.

Italië startte vanavond in Hannover als de torenhoge favoriet, al was het natuurlijk de vraag wat voor invloed het fraudeschandaal in de Italiaanse competitie op de ploeg zou hebben. Zambrotta en Gattuso ontbraken door blessures. Wel in de basis startte Francesco Totti, al is hij nog steeds niet helemaal hersteld van een enkelbreuk. Het Italiaanse spitsenkoppel werd gevormd door Toni en Gilardino. Ook bij Ghana stonden enkele bekende namen in het veld. De meest in het oog springende is die van Mickaël Essien, middenvelder van Chelsea. Ook PSV’er Addo en oud-speler van Vitesse Amoah stonden in de basiself.

De wedstrijd begon rommelig, met balverlies aan beide kanten. In de eerste tien minuten dook Italië al wel enkele keren gevaarlijk op voor het doel van Ghana, waar Kingston zich geen al te betrouwbare doelman toonde. De Ghanezen leken echter geenszins bang voor Italië en voetbalden dapper mee. De eerste grote kans was voor Italië, maar Toni kon vrij voor Kingston net niet bij de bal. Gilardino kon vlak hierna ook niet scoren.

Italië trachtte de wedstrijd vervolgens te controleren, maar slaagde hier maar ten dele in. Bij balverlies van de Italianen kwam Ghana er enkele kerel razendsnel en gevaarlijk uit. De pogingen van onder meer Essien, Appiah en Papoe misten echter de kracht en richting om de Italiaanse keeper Buffon te verschalken. Aan de andere kant had een schitterende poeier van de hardwerkende Toni een beter lot verdiend; zijn poging vanaf de zestienmeter spatte echter uiteen op de lat. Een slappe omhaal van diezelfde Toni en een verre vrije trap van Totti konden worden gered door Kingston.

Het wachten was op het Italiaanse doelpunt, en dat kwam er dan ook. In de veertigste minuut schoot Pirlo na een corner goed en hard laag in de rechterhoek: 1-0. Ghana leek van slag en begon meer overtredingen te maken. De Italianen trachtten door te drukken, maar Ghana kon, mede dankzij Kingston die goed redde op een inzet van De Rossi, zonder verdere tegengoals de rust halen.

Ghana startte de tweede helft met Illiiasu in plaats van Pappoe. Aan Italiaanse zijde werd in de rust niet gewisseld. De eerste goede kans was voor Ghana via Essien, de knal van de middenvelder werd echter knap gered door Buffon. Even later ging Pantsil hard op het been van Totti staan. De sterspeler van Italié leek veel pijn te hebben en werd direct gewisseld. Camoranesi was zijn vervanger.

De Ghanezen bleven er regelmatig gevaarlijk uitkomen, vooral Essien was dichtbij een doelpunt. Aan de andere kant bleef Toni de gevaarlijkste man, tot scoren kwam hij echter niet. Wie dit bijna wel deed was Perrotta, die na een fout in de Ghanese verdediging kon uithalen. De middenvelder vond echter Kingston, die in de wedstrijd groeide, op zijn weg.

In de 72e minuut werd Ghana een penalty onthouden, toen De Rossi duidelijk Gyan wegduwde in het strafschopgebied. De Braziliaanse arbiter Simon wilde er echter niet van weten en wuifde het commentaar van de Ghanese spelers weg. Aan de andere kant mocht Ghana niet klagen toen Iaquinta, in de ploeg gekomen voor Gilardino, onterecht werd teruggefloten voor buitenspel, en vervolgens terwijl het spel al stil lag hard werd neergehaald door Kuffour. Een overtreding waar eigenlijk rood voor had moeten worden gegeven.

In de 83e minuut volgde Iaquinta’s wraak. Na een slappe terugspeelbal van uitgerekend Kuffour kon de aanvaller de bal onderscheppen, Kingston omspelen en binnenschieten: 2-0. Ondertussen was Del Piero in de ploeg gekomen voor Toni, die niet tot scoren kwam, maar wel keihard had gewerkt. Een luid applaus viel hem ten deel.

Kuffour baalt van zijn fout, die de 2-0 voor Italië opleverde

Ghana zag het niet meer zitten en raakte gefrustreerd, hetgeen uitmondde in veel harde overtredingen. De Afrikanen hadden dan ook geluk dat Simon de kaarten nog enigszins op zak hield. Italië probeerde de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen, maar werd nog geconfronteerd met enkele kansen aan Ghanese zijde, Het bleef echter 2-0, waardoor Italië drie punten kon bijschrijven in groep E, de groep waar eerder vandaag Tsjechië met 3-0 won van de Verenigde Staten.

Opstellingen:

Italië: Buffon, Zaccardo, Nesta, Cannavaro, Grosso, Perrotta, Pirlo, Totti (56' Camoranesi), De Rossi, Toni (82' Del Piero), Gilardino (64' Iaquinta).

Ghana: Kingston, Pappoe (46’ Illiasu), Kuffour, Mensah, Pantsil, Essien, Appiah, Muntari, Addo, Amoah (86' Pimpong), Asamoah Gyan (89' Tachie-Mensah).

Wedstrijdverloop:

Italië 2 – 0 Ghana

40’ Pirlo 1-0
83’ Iaquinta 2-0

10’ De Rossi (Ita)
41’ Muntari (Gha)
62’ Camoranesi (Ita)
65’ Asamoah Gyan (Gha)