Tsjechië walst over VS heen

Tsjechië heeft haar eerste wedstrijd op het WK gewonnen. De Verenigde Staten verloren met 3-0 van de Oost-Europeanen.

De wedstrijd begon grimmig, de Amerikanen lieten veel ruimte aan de Tsjechen. Dat leidde tot een actie van Pavel Nedved, die door Oguchi Onyewu onder de zoden wel gestopt. Hierdoor was direct de eerste gele kaart een feit. Luttele seconden later was er opnieuw actie: Tsjechië scoorde. Jan Koller kopte zijn land op voorsprong vanuit de voorzet van Ajacied Tomás Galásek.

Na iets meer dan een kwartier beging ook Rozehnal een overtreding die geel waard was. Net als zijn Amerikaanse collega-fullback Onyewu ging hij dan ook op de bon. Het spel was al enkele minuten niet denderend meer, en de VS kwamen iets beter in de wedstrijd. Even later kreeg Zdenek Grygera een kopkans na een overtreding van zijn teamgenoot Nedved. De arbiter liet doorspelen maar de Tsjech kon de bal niet goed raken.

Dichtbij de half uur grens was het Reyna die namens de VS na een goede aanval de paal wist te raken. Petr Cech kwam net iets te kort om de bal te keren mag tot zijn opluchting bracht het houtwerk redding. Toch was het nog altijd Tsjechië dat sterker was, en dat werd dan ook opnieuw in een goal omgezet. Tomás Rosický schoot met buitenkantje rechts snoeihard binnen van een goeie twintig meter.

Toch kwam er nog een smet op de verder erg goede eerste helft van de Tsjechen. Jan Koller, maker van de eerste goal, moest per brancard van het veld. Lokvenc verving hem voor de rest van de wedstrijd - en wellicht de rest van het toernooi. De spits van Borussia Dortmund kende al een carrière vol blessures.

Bondscoach Bruce Arena voelde zich genoodzaakt zijn team om te gooien voor het tweede bedrijf en gooide O'Brien en Johnson in de ploeg. Tsjechië begon zonder wijzigingen aan de tweede helft. Na een kwartier kwamen er twee snelle gele kaarten voor Lokvenc en voor Reyna. Even later was het diezelfde Lokvenc die een grote kans kreeg voor de 3-0. Keller was echter alert en pakte de bal. Seconden daarna was Tsjechië alweer gevaarlijk via Poborský.

Een kleine tien minuten later was Rosický dicht bij de 3-0. Zijn schot spatte uiteen op de lat van het doel. Dat de talentvolle middenvelder van Arsenal in vorm is bleek een klein kwartier voor tijd, toen hij wel zijn tweede maakte. Na een goeie loopactie stiftte hij de bal over VS-doelman Keller. Vlak voor tijd kreeg de man van de wedstrijd, Rosický, een publiekswissel van coach Brückner. In de slotfase wisten de VS niets terug te doen, en ook de Europeanen scoorden niet meer. Tsjechië wint verdiend en overtuigend met 3-0.

Opstellingen:

Verenigde Staten: Keller; Cherundolo (Johnson/46), Onyewu, Pope, Lewis; Beasley, Donovan, Reyna, Mastroeni (O'Brien/46); Convey, McBride (Wolff/77).
Bondscoach: Bruce Arena

Tsjechië: Cech; Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski; Poborský (Polák/82), Galásek, Rosický (Stajner/86), Nedved, Plasil; Koller (Lokvenc/45).
Bondscoach: Karel Brückner

Scoreverloop:

Verenigde Staten - Tsjechië 0-3
5' Koller 0-1
36' Rosický 0-2
76' Rosický 0-3

4' Onyewu (USA)
16' Rozehnal (CZE)
59' Lokvenc (CZE)
60' Reyna (USA)
81' Rosický (CZE)
88' Grygera (CZE)

Arbiter: Amarilla (PAR)

Toeschouwers: 52.000

Submitter:  Bron: WK FOK!