Ecuador verrast Polen

Ecuador heeft voor een verrassing gezorgd door Polen te verslaan: 2-0. Carlos Tenorio en Agustin Delgado tekenden voor de treffers. Het ontbrak Polen aan creativiteit om de Zuid-Amerikaanse muur te slechten.

Polen startte in een defensieve formatie, waarin Maciej Zurawski de positie van diepe spits bekleedde. Bekende namen in de equipe van Pawel Janas waren verder Ebi Smolarek en Arek Radomski, beiden ooit actief in de Eredivisie. Artur Boruc begon onder de lat en sloot daarmee de intense concurrentiestrijd met Tomasz Kuszczak in zijn voordeel af. Bij Ecuador bleek boegbeeld Agustin Delgado tijdig hersteld van zijn knieblessure. Verder had keuzeheer Luis Suarez geen verrassingen in petto.

In het stadion van Schalke 04, voor de gelegenheid omgedoopt tot FIFA World Cup Stadium Gelsenkirchen, poogde Polen een snel doelpunt te forceren. Het ontbrak het team echter aan de noodzakelijke accuratesse om openingen te vinden in het Ecuadoriaanse bouwwerk. Zurawski speelde te egoïstisch en de opbouw van achteruit schoot tekort. Het Poolse overwicht verdampte snel. Aanvankelijk zocht Ecuador met lange ballen een snelle weg naar voren; naarmate de eerste helft vorderde liet de ploeg steeds meer geciviliseerd voetbal zien.

Castillo had al een waarschuwingsschot afgevuurd toen Ecuador een ingooi kreeg aan de rechterkant, halverwege het eerste bedrijf. De verre worp werd door Delgado doorgekopt en vervolgens troefde Carlos Tenorio zijn bewaker Job af: 1-0. Het doelpunt gaf Ecuador vleugels. Delgado kreeg de 2-0 op een presenteerblaadje, maar mikte over. Polen hervond pas in de laatste fase voor rust het ritme. De Europeanen acteerden zeer slordig en de samenhang ontbeerde. Ook de dode spelmomenten boden geen soelaas. Hurtado en Espinoza heersten achterin en ontsloegen de bijzonder uitgedoste doelman Mora (hij ging getooid met de nationale driekleur op beide wangen) van veel werk.

Polen startte sterk aan de tweede helft. Symkowiak positioneerde zich dicht tegen Zurawski en Krzynowek liet enkele van zijn gekende rushes zien. Schietkansen van Sobolewski en Symkowiak waren het gevolg van de offensieve drang. Na verloop van tijd ging deze aanvalsgolf liggen en regeerde weer het slome positiespel van voor rust. Ecuador voelde zich nauwelijks geroepen tot counteren en betrok de defensieve stellingen. Met het inbrengen van Jelen werd de druk op het Zuid-Amerikaanse doel nog groter. In dezelfde fase verloor Ecuador sterkhouder Hurtado met een blessure.

Op het moment dat Polen zich opmaakte voor het slotoffensief besliste Ecuador het treffen. Delgado tikte binnen op aangeven van invaller Kaviedes na een aanval door het hart van de defensie. Een licht buitenspelgeurtje hing om het doelpunt heen. Polen gaf de moed niet op en trof zelfs nog tweemaal de paal via Jelen en Brozek. Ondanks hevige vermoeidheid hield Ecuador de nul. Polen verliest opnieuw haar eerste wedstrijd op een WK en mag woensdag niet het onderspit delven tegen Duitsland. Ecuador kan daarentegen woensdag al een ticket voor de achtste finales veiligstellen tegen Costa Rica.


Opstellingen:

Polen: Boruc, Bak, Jop, Zewlakow, Baszczynski, Krzynowek ( 77. Kosowski), Radomski, Szymkowiak, Sobolewski ( 67. Jelen), Smolarek, Zurawski ( 84. Brozek).

Ecuador: Mora, De la Cruz, Hurtado ( 68. Guagua), Espinoza, Reasco, Mendez, E. Tenorio, Castillo, Valencia, Delgado ( 83. Urrutia), C. Tenorio ( 64. Kaviedes).


Scoreverloop:

Polen 0 - 2 Ecuador
24’ C. Tenorio 0-1
80’ Delgado 0-2

30’ Hurtado (ECU)
36’ Smolarek (POL)
69’ Mendez (ECU)


Arbiter: Toru Kamikawa (Japan)

Toeschouwers: 48.226

Submitter:  Bron: FOK! WK 2006