RG: Nadal na vijf uur tennis verder

Rafael Nadal heeft na een waar spektakelstuk de laatste 16 van Roland Garros bereikt. Na bijna vijf uur tennis won de Spanjaard van de bijzonder sterk spelende Fransman Paul-Henri Mathieu. De setstanden waren 5-7 6-4 6-4 6-4.

De eerste set kende veel breakkansen aan beide kanten. De jarige Nadal, hij werd 20 jaar, verzilverde er drie, maar Mathieu wist zelfs vier keer de service van de Spanjaard te breken. Daardoor won de Fransman met 7-5. Alle games waren lang en kenden vele keren deuce, waardoor de set meer dan anderhalf uur duurde.

In de derde game van de tweede set kreeg Nadal maar liefst acht kansen om de service van Mathieu te breken, maar keer-op-keer werkte Mathieu de kansen weg. Mathieu kreeg zelf ook een aantal kansen, maar ook zonder resultaat. In de volgende servicegame van Mathieu lukte het de titelverdediger wel om door de Franse service te gaan: 3-2. De rest van de set verloop volgens service, waardoor het 1-1 in sets werd na al dik 2,5 uur tennis.

Het niveau bleef aan beide kanten hoog, Nadal had het zeker niet makkelijk tegen Mathieu die door duizenden Fransen op de tribunes werd gesteund. Toch verslapte Mathieu in de derde game van de derde set, Nadal brak de Fransman op 'love'. Nadal leek nu door te kunnen stoten, maar niets was minder waar. Nadal sloeg op breakpunt een dubbele fout, waardoor het weer 3-3 werd. In de negende game was Mathieu niet attent genoeg, Nadal brak naar 4-5. In de daarop volgende game, waarin Nadal serveerde voor de set vroeg de Spanjaard om de dokter. Er was niets ernstigs aan de hand, Nadal serveerde de set uit naar 6-4.

De games bleven lang duren, aan het begin van de vierde set was er al ruim vier uur gespeeld. Nadal was de eerste die kon breken in de vierde set, maar dit was nog niet de beslissing. Mathieu wist namelijk nog een re-break te forceren: 3-3. Op 4-4 bezweek Mathieu definitief onder het geweld van Nadal: 4-5 en de als tweede geplaatste titelverdediger mocht voor de wedstrijd gaan serveren. Deze kans liet hij niet onbenut, na bijna 5 uur tennis was het beslist. In de achtste finale moet Nadal aantreden tegen Lleyton Hewitt.