De Haan prijst voorhoede en instelling

Volgens bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje maakte zijn voorhoede het verschil in het gewonnen halvefinaleduel (3-2) tegen Frankrijk.

De Haan loofde zijn spitsen: ”De voorhoede was vandaag doorslaggevend. Nicky Hofs, Klaas Jan Huntelaar en Romeo Castelen haalden allemaal een hoog niveau.” De voormalige oefenmeester van SC Heerenveen beleefde de wedstrijd intens: ”In de verlenging spookte er van alles door mijn hoofd. Je bent op zo'n moment als trainer constant aan het denken wat je moet doen. Wie moet je wisselen, wie zijn er precies moe. Verschrikkelijk.”

Ook over de instelling van zijn team had De Haan een goed woord over: ”In het verleden is dat bij jeugdteams wel eens anders geweest. We spelen volwassen.” Wellicht doelde De Haan op de actie van Stijn Schaars, die zich relatief makkelijk liet vallen nadat Faubert hem in zijn nek raakte. De Fransman kon hierop inrukken. ”Hij gaf een tik, maar ik had ook gewoon kunnen doorlopen. Een halve finale wordt in de verlenging niet beslist op voetballend gebied, maar op volwassenheid. Dat hebben we vandaag goed gedaan”, meldde Schaars.

Nicky Hofs – gekozen tot man van de wedstrijd – keek al meteen verder: ”Nu we zo ver zijn gekomen, moeten we ook maar de finale winnen. Als je zowel van Italiė als Frankrijk wint, is dat mogelijk.” In de finale van zondag stuit Nederland op Oekraļne, dat na penalty’s won van Serviė en Montenegro. Tijdens de poulefase ging Oranje nog kopje onder tegen de Oost-Europeanen.