EK onder-21: Uitslag Nederland - Frankrijk

Jong Oranje staat in de finale van het EK voor spelers onder 21 jaar. Nicky Hofs maakte in de tweede helft van de verlenging het winnende doelpunt: 3-2. In de reguliere speeltijd gaf Nederland nog een 2-0 voorsprong uit handen.

Bondscoach Foppe de Haan liet zijn basiselftal van de gewonnen poulewedstrijd tegen Italië volledig intact. Daniël de Ridder – matchwinnaar in dat duel – startte dus op de bank. In de voorhoede werd Klaas Jan Huntelaar ondersteund door Romeo Castelen en Nicky Hofs, al liet Hofs zich geregeld terugzakken.

Frankrijk begon overdonderend: binnen de minuut stond Gourcuff oog in oog met Vermeer. Dankzij doortastend werk van De Zeeuw bleef Oranje een domper bespaard. Het openingsoffensief van Les Bleus was hiermee nog niet voorbij, want ook Faty, Faubert en Sinama-Pongolle bezorgden de Nederlandse verdediging handenvol werk. Frankrijk liet achterin echter de nodige ruimte vallen en na zes minuten profiteerde Oranje optimaal. Hofs besloot een knappe solo met een schuiver links van de keeper.

Echt onder de indruk leek Frankrijk niet. Rustig borduurde de equipe voort, zonder tot mogelijkheden te komen. Slechts een handjevol corners was het gevolg van het Franse overwicht. Oranje stichtte veel meer gevaar. Met name Castelen speelde uitstekend en overklaste zijn directe tegenstander Sagna. Bovendien toonde de ploeg van De Haan zich sterk in de recuperatie, hetgeen volledig tot uiting kwam in de 2-0, zeven minuten voor rust. De Zeeuw veroverde vroeg de bal en bereikte Huntelaar. De topscorer van de Eredivisie zag doelman Mandanda te ver voor zijn territorium staan. Niet alleen het idee, ook de uitvoering was uitmuntend: Huntelaars stiftbal vloog prachtig in het doel.

De Zeeuw bleef in de tweede helft achter in de kleedkamer wegens een blessure. Voor hem maakte Ramon Zomer zijn opwachting. Ook in het tweede bedrijf viel er een vroege goal, ditmaal voor Frankrijk. Julien Faubert kopte een afgemeten voorzet in de kruising. Even leek Nederland in de problemen te komen, maar het duel belandde al snel in een status quo fase. Dat kwam vooral doordat Frankrijk gedoseerd de aanval zocht. Behoudens een ‘schampkopbal’ van Huntelaar bleef Oranje gespeend van kansen.

In het laatste kwartier namen Les Bleus meer risico, waardoor Nederland kon denken aan tegenstoten. Eén zo’n uitbraak betekende bijna de beslissing: Hofs mikte net naast op aangeven van Castelen. Even later maakte Hofs hands, waardoor Frankrijk een vrije trap mocht nemen. Invaller Bergougnoux krulde de bal achter de verkeerd opgestelde Vermeer: 2-2. Oranje nam plots het initiatief, kreeg ook kansen, maar scoorde niet meer in de reguliere speeltijd.

Het tempo in de eerste helft van de verlenging lag zeer laag. Frankrijk leek te opteren voor strafschoppen en die tactiek werd aangescherpt na de tweede gele kaart van Faubert. De aanvaller sloeg Stijn Schaars in zijn nek. Bijna direct aan het begin van de tweede periode vond diezelfde Schaars met een goede pass de vrijstaande Hofs, die soepel afrondde. Met een man minder probeerde Frankrijk het vooral met afstandsschoten. Oranje bleef echter overeind en staat zondag in de eindstrijd. Later vanavond strijden Oekraïne en Servië en Montenegro om het tweede finaleticket.