Horrach wint Girorit, Engels tweede

Joan Horrach heeft de twaalfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard was de eerste van een vluchtersgroep, Addy Engels werd tweede net voor Sella die een grote sprong maakte in het klassement. Daarin bleef Basso zonder problemen leider.

De twaalfde etappe van de Giro d'Italia ging van Livorno naar Sestri Levante over 165 kilometer. Het was geen echte bergetappe, maar er moest wel geklommen worden tot iets boven de 600 meter over de Valico Guaitarola. De etappe leek op het lijf geschreven van de aanvallers.

Al na enkele kilometers was er dan ook een ontsnappingspoging van vijftien renners. Daarbij zat één Nederlander: Addy Engels. Verder zaten er een aantal klimmers bij: Belli, Beltran, Sella en Mori. De voorsprong van de vijftien groeit snel tot zeven minuten. Deze voorsprong hebben ze op veertig kilometer van de finish nog steeds. Niet veel later begon de zwaarste klim van de dag, daarop werd de kopgroep uitelkaar gereden, met name door Sella. Op de top waren er nog zes over, daar zat Engels nog knap bij.

In het peloton met de favorieten werd het commando gevoerd door de ploeg van Basso, Team CSC. Al kort na het begin van de klim bleek dat Gonchar nog niet helemaal hersteld was van de tijdrit van gisteren en een valpartij aan het begin van deze etappe, de Oekraïner hing al vroeg achterin het peloton. Toen Di Luca, Bettini en Cunego de aanval inzette moest Gonchar lossen. In eerste instantie konden er slechts een paar mee, waaronder Piepoli. Ivan Basso paniekeerde niet, zijn 'CSC-trein' bracht hem niet veel later terug. De achterstand van het peloton op de koplopers op de top, op ruim twintig kilometer van de finish, was nog bijna zes minuten.

In de afdaling probeerden Sella en Mori samen weg te komen. Ze kregen een klein gaatje, maar de achtervolgers hielden de leiders binnen handbereik. Het peloton geloofde het wel, waardoor de voorsprong nog wat toennam. Een kleine tien kilometer van de meet vielen Mori en Sella allebei in een bocht in de afdaling, ze konden verder rijden. Sella werd daardoor wel weer snel ingehaald, Mori kon nog even alleen door. Niet veel later viel Mori opnieuw in een bocht, merkwaardig genoeg viel weer Sella over hem heen. Baliani, Horrach, Engels en Belli, de vier oorspronkelijke achtervolgers, worden daardoor de vier nieuwe koplopers.

In de straten van Sestri Levante ging de Italiaan Belli alleen in de aanval, hij kreeg na enig aarzelen Baliani met zich mee. Engels en Horrach kunnen net voor de laatste kilometer weer aansluiten. Op 1100 meter kon Engels niet meer langer op de sprint, maar hij werd snel bijgehaald door Horrach die erop en erover ging. De Spanjaard werd niet meer bijgehaald, in de sprint werd Engels tweede voor Sella. Door het verschil met peloton steeg Sella in het klassement tot de vierde plaats, Belli klom tot op de vijfde plaats in het algemeen klassement. De sprint om de veertiende plaats van het peloton werd gewonnen door Bettini op 7.02 van Horrach. In dat peloton zaten alle favorieten, op Gonchar na, hij verloor bijna zeven minuten op Basso.

Uitslag twaalfde etappe Giro d'Italia

PlaatsRennerPloegTijd
1J. HorrachIlles Ballears3.55.53
2A. EngelsQuick Step0.05
3E. SellaPanariaz.t.
4F. BallianiPanariaz.t.
5M. MoriSaunier Duvalz.t.
6W. BelliSelle Italiaz.t.
7S. KraussGerolsteiner1.03
8A. OngoratoMilramz.t.
9J. LudewigT-Mobilez.t.
10M. BeltranDiscovery Channelz.t.

Klassement na twaalfde etappe Giro d'Italia

PlaatsRennerPloegTijd
1I. BassoCSC44.31.52
2J. E. GutierrezPhonak2.48
3P. SavoldelliDiscovery Channel3.26
4E. SellaPanaria4.21
5W. BelliSella Italia5.31