Uitslag Finale Champions League

Barcelona heeft de finale van de Champions League gewonnen. De Spaanse club wist met 2-1 te winnen van de ploeg van Arsène Wenger en haalde hiermee haar tweede Champions League titel binnen.

Het Stade de France in Parijs was het toneel van de Champions League finale tussen FC Barcelona en Arsenal. De wedstrijd kende een aantal Nederlanders: Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel stonden in de basis bij de Spanjaarden en bij de Engelse ploeg zaten Dennis Bergkamp en Robin van Persie op de bank bij de aanvang van de wedstrijd.

De wedstrijd werd vooraf gegaan aan een ceremonie ter ere van het 50-jarig bestaan van de Europacup. Na deze ceremonie gingen beide ploegen aanvallend van start met in het begin een kans voor de Engelse club. Henry kreeg de bal mooi aangespeeld maar doelman Valdés wist de Fransman te beletten van een doelpunt. De eerste kans voor Barcelona was voor Giuly. Giuly wist gebruik te maken van het balverlies van Cole maar Lehmann wist het schot te stoppen. In de twaalfde minuut kreeg Barcelona een vrije trap na de overtreding van Arsenal, maar deze bal ging net over.

Na zeventien minuten kreeg Barcelona nogmaals een kans door balverlies op de eigen helft bij Arsenal. In de achttiende minuut maakt de arbiter een kapitale fout. Ronaldhino stuurde Eto'o weg en kwam in aanraking met Lehmann, waardoor Guily wist te scoren voor Barcelona. Maar de Noor Treje Hauge besloot anders en keurde het doelpunt af. In plaats daarvan kreeg Arsenal-keeper Lehmann rood en kreeg Barcelona een vrije trap toegewezen. Na alle commotie wist Ronaldhino de vrije trap niet te benutten. Daarna hing er een grimmige sfeer tijdens de wedstrijd. Eboue maakte in de 22ste minuut een trapbeweging naar van Bronckhorst maar kwam met een gele kaart weg. Even later was het Márquez die op een grove wijze Henry van achteren onderuit haalde ,maar ook hier werd alleen een vrije trap toegekend. Gelukkig bedaarden beide teams en kwam Ronaldhino met een voortreffelijke pas op Giuly, maar door het optreden van Ashley Cole werd een doelpunt verijdeld.

Na de rode kaart van Lehmann speelde Arsenal steeds defensiever. De Engelse club bleef continu op haar eigen helft en Barcelona had moeite om door de Engelse defensie te komen. In de 36ste minuut beging de arbitrage wederom een fout. In een actie van Puyol zag de arbiter aan de zijlijn een overtreding en kreeg Arsenal een vrije trap toegekend. Henry maakte gebruik van deze vrije trap en vond Campbell bij de eerste paal die deze kans verzilverde. In de extra tijd van de eerste helft kreeg Eto'o een grote kans. Ronaldhino gaf een pass aan de Kameroenees, maar de bal raakte de paal. Een laatste kans in de eerste helft van Arsenal strandde al snel toen het schot van Henry ver over het doel ging.

In de tweede helft maakte Edmilson plaats voor Iniesta die het middenveld kwam aansterken. In het begin was het Van Bommel die een goede kans kreeg, helaas ging zijn schot net over. Even later kreeg Deco een kans tot een schot maar deze werd gestopt door Almunia, de vervanger van Lehmann. In de 51ste minuut kreeg Henry onterecht een gele kaart voor een overtreding op Van Bommel die door de Fransman van de bal afgezet werd. Gedurende de tweede helft werd het veld veel gladder door de regenbui die de stad teisterde. In de 55ste minuut was het wederom Barcelona die een kans kreeg nadat Ronaldhino onderuit gehaald werd net voor de zestien meter. De vrije trap belandde helaas voor de Spanjaarden in de muur en de rebound ging naast door Eto'o.

Even later kreeg de Engelse club het even Spaans benauwd toen het druk in de zestien meter werd en Almunia in een verkeerde positie verkeerde. Farbegas wist de bal vakkundig weg te werken. Midden in de tweede helft was het Henry die nog een mooie kans kreeg maar deze in een corner zag opgaan. Hendrik Larsson maakte zijn opwachting, hij verving Van Bommel in de 61ste minuut. In de 63ste minuut kwam Fabregas met een counter na een fout van Puyol, uiteindelijk was het Hleb die de bal net naast het doel schoot. Even later was het Henry die langs Puyol wist te komen. De Fransman beet zich daarna stuk op Valdez, de doelman van Barcelona. Twee minuten later washet weer raak met Ljungberg. Ook hij kwam tot Valdez maar niet verder.

In de 69ste minuut kreeg Oleguer een gele kaart voor een tackle op Ljungberg. Even later was het Belleti die het veld op kwam hij verving de met een gele kaart bestrafte Oleguer. Met nog twintig minuten te spelen, wist Ronaldhino langs de verdediging te komen, maar de bal belandde in het zijnet. In de 74ste minuut kwam ook de tweede wissel van Engelse zijde. Flamini kwam het veld op voor de middenvelder Fabregas. Met nog vijftien minuten te spelen was het Eto'o die de gelijkmaker scoorde. De Kameroenees kreeg de bal mooi aangespeeld door Larsson en wist de laatste man te passeren. Barcelona rook de kans op een overwinning met steeds meer kansen maar in de 79ste minuut wist een pass van Iniesta de Zweed Larsson niet te bereiken. Even later was het Beletti die de 2-1 op zijn naam kon schrijven. Na wederom een pass van Larsson kreeg Belletti de bal mooi voor zijn voeten en was de doelman van Arsenal voor de tweede keer gepasseerd.

In de laatste minuten van de wedstrijd bracht Arsenal-manager Wenger, Reyes het veld in voor de Rus Hleb. Terwijl de laatste minuten wegtikten drong de Engelse club niet meer aan om tot een aanval te komen. In de extra tijd kreeg Larsson nog een gele kaart nadat hij de Engelse doelman Almunia ervan weerhield uit te werpen.

FC Barcelona - Arsenal FC: 2 - 1

Submitter:  Bron: FOK!sport