Giro: Vaitkus rapste in kortste etappe

De Litouwer Tomas Vaitkus heeft de negende en tevens kortste etappe in de Ronde van Italie op zijn naam geschreven. Na 127 kilometer koersen was de Litouwer in de massasprint de sterkste, voor Bettini en Pollach.

Na dat het eerste uur van de etappe nogal rustig verliep, zorgden Krivitsov en Monnerais voor wat leven in de brouwerij. Quickstep hield echter de voorsprong van het duo binnen handbereik, dit ten behoeve van Bettini, die wel brood zag in de etappeoverwinning.

De maximale voorsprong van het duo was vier minuten, maar nadat Monnerais wegviel en het parkoers heuvelachtiger werd, slonk de voorsprong. Met nog 30 kilometer te gaan werd ook Krivitsov door het peloton gepakt, en stond niets een massasprint meer in de weg.

Enigszins verbazingwekkend was het Tomas Vaitkus, die de winnaar werd van deze rit, alhoewel in eerste instantie Paolo Bettini de ritoverwinning claimde. Uit de finishfoto bleek echter toch duidelijk dat Vaitkus als eerste over de streep kwam voor Bettini, die de armen omhoog gooide. Robbie McEwen kende een iets mindere dag in deze rit en eindigde op een vierde plek in de eindspurt.

In het algemeen klassement leidt Basso nog steeds. De Italiaan heeft een voorsprong van 1 minuut 24 op de Spanjaard Gutierrez.

Giro d’Italia – 9e etappe – Francaville al Mare – Termoli – 127 km :

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1T. VaitkusLITAGR3.05,14
2P. BettiniITAQSTz.t.
3O. PollackDUITMOz.t.
4R. McEwenAUSDVLz.t
5P. GilbertBELFDJz.t

Stand na 9e etappe:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1I. BassoITACSC34.46’30
2E. GutierrezSPAPHO1.34”
3D. Cunego ITALAM1.48”
4P. SavoldelliITADSC2’35”
5S. HoncharOEKTMO2’43”