[GPM] Uitslag race Qatar

Nigel Mansell heeft de eerste race van het seizoen in de GP Masters gewonnen, de klasse waarin oud-Formule 1-coureurs in identieke wagens om de eer strijden. Christian Danner werd tweede, Erik van de Poele maakte het podium vol.

De wedstrijd was de allereerste autorace op het circuit van Qatar, waar normaal motorraces worden gehouden. Nigel Mansell had in de kwalificaties de pole position behaald en had Christian Danner naast zich op de eerste startrij. De tweede startrij werd bezet door Derek Warwick en Ricardo Patrese.

De race werd in een enorme hitte verreden: de baan was 59 graden, de lucht 31 graden. Bij de start van de opwarmronden kwam Patrese niet weg en de startprocedure moest worden afgebroken. Toen het veld alsnog onderweg was, met Patrese die vanuit de pits startte, pakte Mansell bij de rollende start direct de leiding, gevolgd door Danner, Warwick en Pierluigi Martini.

Terwijl Danner probeerde Mansell aan te vallen, moest Warwick inhouden om de Duitser niet aan te rijden, waardoor hij werd gepasseerd door Martini. Toen Warwick daarna spinde, werd hij ingehaald door het complete veld, maar kon wel doorrijden. Hans Joachim Stuck had niet zoveel geluk en moest uitstappen nadat hij de grindbak in was gegleden.

De race kende veel gevechten, maar de bloedhete baan zorgde voor veel bandenproblemen, waardoor de wagens in ieder bocht over- of onderstuur hadden. Eddie Cheever reed binnen acht ronden van de zevende naar de tweede plaats en reed makkelijk naar teamgenoot Mansell toe. Eliseo Salazar moest met een mechanisch probleem zijn wagen stil moest zetten, waardoor de safety car de baan werd ingezet. Dat was tevens een prima mogelijkheid voor Patrese om zijn achterstand goed te maken en aan de achterkant van het veld aan te sluiten.

Bij de herstart reed Mansell makkelijk weg van Cheever, die op zijn beurt werd ingehaald door Danner. Daarachter werd Andrea de Cesaris de grindbak in getikt door Martini, wat opnieuw voor een safety car-situatie zorgde. Met nog drie ronden te gaan werd het veld opnieuw losgelaten, waarbij Danner Mansell goed kon bijhouden. Van de Poele pakte met een mooie manoeuvre de derde plaats en wist tot aan de finish Cheever achter zich te houden.

poscoureurteamachterstand
1Nigel MansellAltech52:06.000
2Christian DannerLUK+ 0.562 sec
3Erik van de PoeleGolden People+ 1.174
4Eddie CheeverAltech+ 3.016
5Derek WarwickLixxus+ 3.420
6Pierluigi MartiniGlobal+ 5.710
7Jan LammersLG+ 7.044
8Stefan JohanssonAltech+ 8.339
9Rene ArnouxGolden People+ 9.068
10Ricardo PatreseINA+ 9.423
11Patrick TambayLixxus+ 15.506
12Emerson FittipaldiLG+ 29.788
 Andrea de CesarisINA+ 8 ronden
 Eliseo SalazarPhantom+ 11 ronden
 Hans Joachim StuckPhantom+ 19 ronden

Submitter: Slush Bron: FOK!sport