Valenciennes naar Ligue 1

Als eerste ploeg uit Ligue 2 is Valenciennes gepromoveerd naar de hoogste klasse van het Franse voetbal. Een 0-3 overwinning bij naaste achtervolger Sedan was voldoende om verzekerd te zijn van het kampioenschap.

Het verhaal van Valenciennes FC klinkt als een sprookje. Opgericht in 1915 als FC Valenciennes werd al een jaar later de naam veranderd in US Valenciennes-Anzin. In 1933 werd een professionele afdeling opgericht, die in 1996 werd opgeheven. Hieraan ten grondslag lag de degradatie wegens omkoping in 1993 en het vervolgens verder afglijden naar de Ligue National. De club ging verder onder de huidige naam, en in 2005 werd opnieuw een professionele afdeling opgericht. Direct behaalde de club het kampioenschap van de Ligue National, en nu is het tweede opeenvolgende kampioenschap met de bijbehorende promotie een feit.

Ondanks het feit dat de club slechts recentelijk weer in nationale professionele competities meedoet kan Valenciennes aanspraak maken op enkele illustere namen als voormalig spelers. Zo speelde Kameroenees international Roger Milla ooit voor de Noord-Fransen, net als voormalig Frans international Jean-Pierre Papin. Ook op het aanstaande wereldkampioenschap in Duitsland zal waarschijnlijk een speler van Valenciennes in actie komen. Togolees international Thomas Dossevi staat momenteel onder contract bij de club.