[Column] Hulde aan de KNVB

Iedere week geven onze columnisten Bjoro en Da_Sandman om en om hun kijk op de voetbalwereld.
Deze week is het woord weer aan Da_Sandman die, in het tiende deel van een serie columns, antwoord geeft op de vraag van Bjoro: welke clubs gaan er nacompetitie spelen?

“Sorry, zei hij. Sorry. Wat koop ik daar nu voor, verdomme”. Zo. Gabor Babos is boos. Ziedend. Gebeten hond is de assistent-scheidsrechter, die vroeg in de wedstrijd NEC – Roda JC twee zuivere handsballen van Cristiano over het hoofd zag. De Braziliaan kon daardoor makkelijk de 0-1 binnenschuiven, Roda won uiteindelijk met 0-3. Gabor Babos is boos. Voor NEC is de negende plaats en daarmee deelname aan de play-offs voor Europees voetbal ver buiten bereik. “Als wij keepers een blunder begaan krijgen wij het vel over onze oren. Voor het sorry van de grensrechters koop ik echter helemaal niets”. Gabor Babos is ziedend. Ngende.

Het seizoen 2005/2006 krijgt zoals bekend een staartje in de vorm van allerlei play-offs. De scepsis is groot als de Nederlandse voetbalbond het plan wereldkundig maakt. De supporter voelt zich gepiepeld. De play-offs betekenen namelijk extra wedstrijden en extra wedstrijden betekenen simpelweg extra kosten voor de supporter. Deze supporter heeft al vaak zijn beklag gedaan over de vercommercialisering van het voetbal. En dan nu dit. En geef ze eens ongelijk. Ook de sportieve kant van het plan wordt in twijfel getrokken. Een club die na 34 wedstrijden tweede wordt, moet toch op basis van die prestatie in de voorronde van de Champions League gaan spelen? Door het nieuwe systeem heeft de nummer vijf nog kans op deelname aan het miljoenenbal! De supporter schudt zijn hoofd bij het horen van al deze plannen. Schoorvoetend beseft hij dat hij toch wel een kaartje voor de play-off wedstrijden zal gaan kopen als zijn club zich daarvoor zal plaatsen.

Het is vijf minuten over negen als de nieuwste voetbaltempel van Nederland ontploft. Het stadion is uitverkocht, het gesprek gaat al dagen over deze wedstrijd. De plaatselijke FC draait een fantastisch seizoen, deze wedstrijd moet het eerste deel worden van de kroon op het werk. Het is de voorlaatste wedstrijd en de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Vijf minuten over negen kopt Koen van der Laak de bal tegen de touwen. FC Groningen komt op voorsprong tegen FC Utrecht. Het duel is het treffen tussen de twee revelaties van het seizoen. Als Rasmus Lindgren er om tien over negen 2-0 van maakt kan het feest niet meer stuk. Dat het uiteindelijk 2-1 wordt, deert geen Groninger. De Trots van het Noorden stijgt door de overwinning naar plek vijf, deelname aan de play-offs lonkt. Nog n wedstrijd winnen. En wie weet wat er in de play-offs allemaal mogelijk is.

Het seizoen 2005/2006 heeft de Gouden Gids iets nieuws gebracht. Het periodesysteem is aan een grondige verandering onderhevig geweest. Dit seizoen zijn er liefst acht nacompetitieplaatsen te verdienen. In de nacompetitie stromen vervolgens de nummers 16 en 17 uit de eredivisie in. De clubs uit de Gouden Gids divisie zien de kansen op een prijs stijgen. Voor veel verenigingen is een periodetitel op zich een doelstelling. Nu wil elke ploeg wel deelnemen aan de nacompetitie. En wie weet brengt dat promotie met zich mee, met Heracles Almelo als levend bewijs. De Gouden Gids divisie was dit jaar ongemeen spannend. Tot op de laatste speeldagen bleven vele beslissingen uit en was de supporter getuige van het meest enerverende Eerste Divisie jaar.

In blessuretijd beslist Marc Hcher definitief de wedstrijd tussen Heracles Almelo en NAC Breda. De Almelors winnen met 4-2 en drukken NAC verder in de problemen. Hoe zeer onverwacht, Heracles Almelo was al definitief zeker van handhaving in de eredivisie. NAC Breda moet zich wellicht op gaan maken voor een vervelend slot van de competitie met bijbehorend toetje als wansmaak. Net als bij de overige nacompetities gaat ook onder in de eredivisie de beslissing pas op de allerlaatste dag vallen. In de eredivisie stond dit seizoen enkel de kampioen en de rechtstreekse degradant vast. Voor de overige plaatsen werd en wordt nog steeds gestreden en gevochten. Niet in de laatste plaats is dit de verdienste, of de schuld, van de partijen zelf. Maar ook niet in de laatste plaats is het de verdienste van de KNVB. De spanning in de eredivisie en Gouden Gids Divisie is in jaren niet meer zo hoog geweest. Wie er ook in de play-offs belanden, het seizoen is wat mij betreft geslaagd. Hulde aan de KNVB. Er zijn legio goede kanten aan de play-offs.

Zo ook een dubbele ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax, ben jij wel eens bij zo'n kraker geweest, Bjoro ?