Cancellara winnaar Parijs-Roubaix

Fabian Cancellara (25) heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De Zwitser was de beste na een ware slijtageslag, waarin ouderwetse elementen als brekende sturen en het wachten voor een overweg een rol speelden. Tom Boonen finishte als tweede, voor Alessandro Ballan.

Liefst 27 kasseistroken (opgeteld 52,7 kilometer) kregen de coureurs vandaag te verteren in de 259 kilometer lange Parijs-Roubaix. Het zou de hele dag droog blijven, zodat ware heroïek uitbleef. Traditioneel kende de Hel van het Noorden een vlakke aanloop, waarna de eerste kinderkopjes zich na zo’n honderd kilometer aandienden in het pittoreske Troisvilles. Het fameuze Bos van Wallers was weer in het parcours opgenomen; samen met le Carrefour de l’Arbre altijd scherprechter.

Net als in de Ronde van Vlaanderen was het van bij de start koers. Eenmaal beland op de eerste zone pavé hadden de renners een voorsprong van tien minuten (!) op het snelste tijdschema. Op dat moment was er al een klassieke groep vroege vluchters gevormd op het kasseiloze gedeelte. Joost Posthuma, Stephan Schreck, Nicolas Portal en de 40-jarige Dmitri Konyshev (in 1989 tweede op het WK) vonden elkaar in hun aanvalsdrift en daverden als eerste Troisvilles in.

Het kwartet leiders reed naar een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten op de hoofdmacht, waarin Quick-Step (en later T-Mobile en Davitamon-Lotto) de teugels in handen nam. Ondertussen waren Frank Hoj, Stéphane Berges, Marco Righetto en Iker Flores in de tegenaanval gegaan, zonder verder een rol van betekenis te spelen. In de hoofdmacht moesten diverse coureurs lossen op de eerste kasseizones.

Zoals gebruikelijk werd de eerste selectie onder de favorieten gemaakt op strook 17: Trouée d’Arenberg. Boonen en Cancellara maakten indruk en bepaalden het tempo. Na ‘Wallers’ kon de balans worden opgemaakt. Veertien coureurs zouden verder strijden om de zege. Daarbij alle favorieten, behalve Thor Hushovd, die met pech kampte. Opvallend was dat Quick-Step enkel Boonen mee in de frontlinie had. Davitamon-Lotto (Steegmans, Van Petegem), Françaises des Jeux (Guesdon, Eisel) CSC (Cancellara, Michaelsen) en Discovery Channel (Hincapie, Gusev, Hoste) overleefden het Bos met meer manschappen. Logischerwijs werden de koplopers vermorzeld door dit geweld, op Portal na. De Fransman zou nog verrassend lang stand houden.

Quick-Step en Milram probeerden de situatie nog recht te zetten, maar het groepje favorieten was gevlogen: het verschil steeg rap naar de twee minuten. Voorin regeerde lange tijd de status quo: de eerste zones na ‘Wallers’ bleken niet uitnodigend genoeg voor versnellingen. Die van Auchy wel. Flecha probeerde weg te komen, maar Boonen reageerde knap. Mons-en-Pévele bracht de volgende schifting. George Hincapie zag zijn Parijs-Roubaix door een brekend stuur en daaropvolgende val wreed ten einde komen.

Door werk van Boonen en Cancellara scheiden vier man zich even af: Ballan, Boonen, Cancellara en Van Petegem. Gusev, Hoste, Flecha en later ook Eisel sloten na een intense achtervolging aan. Opnieuw brak een ‘wapenstilstand’ tussen de protagonisten aan. Die duurde tot Bourghelles-Wannehain. Het was andermaal Boonen die de forcing doorvoerde, maar nu bleef de groep intact.

Op Camphin-en-Pévele demarreerden Gusev en Cancellara. Het duo begon met twintig seconden voorsprong aan Carrefour de l’Arbre. Cancellara loste op deze strook Gusev, en liep uit op de groep Boonen. De wereldkampioen moest ook Hoste en Van Petegem laten gaan en kon prolongatie vergeten. Cancellara sprak zijn fameuze tijdrijderscapaciteiten aan en bleef maar uitlopen op de achtervolgers, waar ook Gusev nu was beland. Boonen, Ballan en Flecha koersten hier nog achter en zagen al hun kansen worden getorpedeerd omdat ze zo’n halve minuut moesten wachten bij een overweg.

Cancellara’s zege kwam nooit meer in gevaar, niet door pech, niet door zijn achtervolgers. Na 83 jaar wint weer een Zwitser in de Hel van het Noorden. De strijd om de tweede plaats was nog redelijk prangend. Uiteindelijk troefde Hoste zijn landgenoot Van Petegem af. Hoste eindigde eveneens als tweede in de Ronde van Vlaanderen. Boonen sprintte nog naar een vijfde stek.

Uitslag Parijs-Roubaix

#CoureurTijd
1.Fabian Cancellara (Zwi)6:07.54
2.Tom Boonen (Bel)1.49
3.Alessandro Ballan (Ita)z.t.
4.Juan Antonio Flecha (Spa)z.t.
5.Bernhard Eisel (Oos)3.25
6.Steffen Wesemann (Zwi)5.35
7.Frederic Guesdon (Fra)6.31
8.Bert Roesems (Bel)6.44
9.Christophe Mengin (Fra)z.t.
10.Staf Scheirlinckx (Bel)6.45
11.Pedro Horillo (Spa)6.49
12.Erik Zabel (Dui)z.t.
13.Steven de Jongh (Ned)z.t.
14.Leon van Bon (Ned)z.t.
15.Filippo Pozzato (Ita)z.t.
16.Aart Vierhouten (Ned)z.t.
17.Baden Cooke (Aus)z.t.
18.Martin Elmiger (Zwi)z.t.
19.Lars Michaelsen (Den)z.t.
20.Marco Serpellini (Ita)z.t.

Update: Leif Hoste, Peter van Petegem en Vladimir Gusev zijn na de koers gediskwalificeerd. Bij een spoorwegovergang sloten de bomen zich en glipte dit drietal er net door heen. Wegens dit voorval zijn zij uit de uitslag gehaald. Tom Boonen, Alessandro Ballan en Juan Antonio Flecha (die overigens voor 30 seconden opgehouden werden bij de spoorwegovergang) schuiven nu drie plaatsen op in de eindrangschikking.